Πούτιν: Η Ουγγαρία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο 5 φορές πιο φτηνά από την Ευρώπη

Σε ποιούς άλλους τομείς συνεργασίας έγινε αναφορά στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών

putin 22 Φυσικό Αέριο

Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν αυτή τη στιγμή στη Βουδαπέστη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο πέντε φορές πιο φτηνά από την τιμή αγοράς που ισχύει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στο Κρεμλίνο, εξαίροντας την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, υπό τον πρωθυπουργό της έκανε πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό για το ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε πέρυσι η Ουγγαρία με την Gazprom, επιτρέπουν στην Ουγγαρία να έχει έως το 2036, σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι “ο ενεργειακός τομέας γενικά κατέχει μεγάλη θέση στη συνεργασία” των δύο χωρών, επισημαίνοντας τη συνεργασία που αφορά τον πυρηνικό σταθμό “Πακς”.

Εκτός των άλλων επισήμανε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μηχανοκατασκευών, όπως και τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την παραγωγή σιδηροδρομικών βαγονιών για την Αίγυπτο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Ουγγαρία 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V και πως αυτή τη στιγμή συζητείται το θέμα της μεταβίβασης τεχνολογίας για την παραγωγή του εμβολίου στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουγγαρία θα ήθελε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

“Ήταν πολύ σημαντική η υπογραφή των διμερών συμφωνιών έως το 2036. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να επιτύχω τον στόχο της αύξησης των προμηθειών (φυσικού αερίου)”, δήλωσε ο Ορμπάν.