Πράσινο φως στη πρόταση της Μέι για δράση στη Συρία

Tην έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία από κοινού με ΗΠΑ και Γαλλία έλαβε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το βράδυ της Πέμπτης. Mετά τη συνεδρία του Υπουργικού το γραφείο της Τερέζα Μέι εξέδωσε ανακοίνωση:

“Το Υπουργικό συμφώνησε στην ανάγκη για δράση για να ανακουφίσει την ανθρωπιστική δυσφορία που προκαλεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε με την Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για να συντονίσουμε μια διεθνή αντίδραση”. 

Η Μέι συναντήθηκε με τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, σε απάντηση στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ντούμα.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση να ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τραμπ αποφασίζει

“Πολύ σύντομα” δηλώνει πως θα λάβει τις αποφάσεις του για το τι θα κάνει με τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τους συμβούλους του.  Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι “παρακολουθεί στενά” τις εξελίξεις στη Συρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. 

Η Ρωσία ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Η Ρωσία ζήτησε να γίνει αύριο Παρασκευή δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τη Συρία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το αίτημα κατατέθηκε αφού ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου» και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον Συρίας.

Η Ρώμη δεν θα συμμετάσχει 

Η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε πολυάριθμες «διεθνείς» επαφές σήμερα, ανάμεσα σε αυτές με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

«Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στους συμμάχους, υπογραμμίζεται.

«Με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις».

Τηλεφωνική Μακρόν-Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν τηλεφωνικά επί του θέματος και εξέφρασαν “την κοινή ανησυχία τους” μετά τις “απαράδεκτες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Απριλίου στη Συρία” αναφέρεται στην ανακοίνωσε που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, “εξέφρασαν τη λύπη τους για το μπλοκάρισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι αποφάσεις του οποίου δεν γίνονται σεβαστές”, συνεχίζει η ανακοίνωση “δείχνοντας” εμμέσως τη Ρωσία.
 

 

Πηγή

Tags: Συρία

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024