Προκλητικός ο Ερντογάν, έδειξε στον ΟΗΕ φωτογραφία νεκρών βρεφών: «H Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων» (vid)

Νέες προκλήσεις και fake news από τον Τούρκο πρόεδρο

EC629AE7 09BA 43D3 8035 13A1F73AF9CB

Από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της».

«Βλέπουμε ότι τα pushbacks μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε τα πτώματα των νέων μωρών όπως Aylan να ξεβραστούν στις ακτές» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Την περασμένη εβδομάδα, ένα μωρό, ο Asim -ηλικίας μόλις 9 εβδομάδων- και ο 4χρονος Abdulvahab έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση της βάρκας στην οποία επέβαιναν από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, καλώντας τους «να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Εκτός από τις «απάνθρωπες επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, η Ελλάδα εφαρμόζει και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε μια για πάντα διευθέτηση, η οποία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε γελοίες τις προσπάθειες όσων αναζητούν περιπέτειες και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πλευρών.

Στο σημείο αυτό επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης αποκλειστικά στην Ελλάδα, καλώντας την να «εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και της κλιμάκωσης» και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για συνεργασία.

Πηγή: gazzetta.gr