Προσπαθούν να άρουν το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

germania ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, Γερμανία, ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρώην κεντροαριστεροί εταίροι της θα συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή για πιο σημαντικές συνομιλίες συνασπισμού σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Martin Schulz έρχονται μετά την αποτυχία της Μέρκελ να διαμορφώσει συμφωνία τριμερούς συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα. Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες για να επιτευχθεί.

Το SPD διοίκησε σε “μεγάλο συνασπισμό” με την κ. Merkel μεταξύ 2013 και 2017. Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Frank-Walter Steinmeier, οι συνομιλίες άρχισαν την Πέμπτη και κάλυψαν θέματα όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και οι μετανάστες.

Κάτω από την πίεση, ο κ. Schulz συμφώνησε να διεξαγάγει συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ (CDU) και τους βαυαρνούς συμμάχους της, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU).

Είχε υποσχεθεί να πάρει το SPD σε αντίθεση μετά την εκλογή του Σεπτεμβρίου, όταν το κόμμα του είχε το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949.

Η κ. Μέρκελ δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους μετά την αποχώρηση των FDP από τις συνομιλίες.

Η καθυστέρηση στη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού – η μεγαλύτερη κρίση της καριέρας της κ. Μέρκελ – ανησυχεί ορισμένους συμμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπουν τη Γερμανία ως πυλώνα σταθερότητας στο μπλοκ.

 

Πηγή