Κοσμος

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα, πώς ξεκίνησε το έθιμο

Πρωταπριλιά σήμερα και μόλις μπήκε, ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους, με διάρκεια 30 ημέρες. Αρχικά ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου με την ονομασία Aprilis και πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των λουλουδιών, η βροχή του θεωρείται από τους γεωργούς πολύ ευεργετική, και παλαιότερα στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρούνταν θεραπευτικό και το έδιναν στους αρρώστους. Το πιο βασικό όμως έθιμο τον μήνα Απρίλιο είναι η λεγόμενη Πρωταπριλιά, δηλαδή η ημέρα που λέμε μικρά ψέματα και κοροϊδεύουμε όσο πιο έξυπνα μπορούμε… φωνάζοντας στο τέλος περιπαικτικά «πρωταπριλιά». Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Δύο οι επικρατέστερες εκδοχές

Καλοπροαίρετα ψέματα και μόνο είθισται να λέμε την πρώτη μέρα του Απρίλη, γνωστή κι ως Πρωταπριλιά, με το έθιμο να μας έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι οι εξής δύο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, όμως εκείνο το διάστημα, τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα.

Ετσι και αυτοί, όπως κάνουν άλλωστε οι ψαράδες όλων των εποχών και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο. Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Πηγή: ethnos.gr

Ροη Ειδησεων

Εντός επόμενων δύο εβδομάδων η επανεξέταση μέτρου για μετακίνηση φιλάθλων

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να επανεξεταστεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων στα…

5 Ιουλίου, 2024

Αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Πάφου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου σε σύντομο χρονικό διάστημα…

5 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,…

5 Ιουλίου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

5 Ιουλίου, 2024

Με συγγνώμη παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ο Σούνακ

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές…

5 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αμμοχώστου: Eπανεκλέγηκε Αντιδήμαρχος ο Χρύσανθος Ζαννέτος

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 04/04/2024 η πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου, στο…

5 Ιουλίου, 2024