Ράτκο Μλάντιτς: Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

cna te60d5ae5c5ff4f00a534ec7c3dd98a16 Δικαστήριο, ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ, ΧΑΓΗ

Ένοχο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκρινε το Δικαστήριο της Χάγης τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συμμετείχε σε εγκλήματα κατά τον πόλεμο της Βοσνίας το 1990.

Με την έναρξη της διαδικασίας στο δικαστήριο, ο Στρατηγός Μλάντιτς, φαινόταν ήρεμος χαιρετώντας μάλιστα τις κάμερες. 45 λεπτά μετά την έναρξη της ανάγνωσης της απόφασης, η ομάδα των δικηγόρων του ζήτησε διάλειμμα για να μεταβεί στην τουαλέτα.

Οι δικηγόροι του στη συνέχεια ανέφεραν ότι αντιμετωπίζει θέματα υγείας και ζήτησαν από τον δικαστή να καθυστερήσει τη διαδικασία, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

“Ψεύδονται. Λέτε ψέματα. Δεν αισθάνομαι καλά”, ανέφερε ο ίδιος φωνάζοντας προς τους δικαστές.

O Mλάντιτς γνωστός και ως “χασάπης της Βοσνίας”, ήταν στο πλευρό του Σερβοβόσνιου πολιτικού Ραντοβάν Κάραντιτς. Τα γεγονότα του 1992 εκτιλύχθηκαν μετά το δημοψήφισμα των Μουσουλμάνων της Βοσνίας αλλά και των Κροατών για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Αυτό τους έφερε απέναντι από τους Βόσνιους της Σερβίας. Η διαμάχη άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο στρατός του Μλάντιτς ο οποίος αριθμούσε 180 χιλιάδες άντρες, κατέλαβε περίπου το 70% του εδάφους της Βοσνίας. Στο μακελειό της Σρεμπρένικα, τουλάχιστον 7000 άνδρες και αγόρια σφάχτηκαν και ρίφθηκαν σε μαζικούς τάφους από τον στρατό του Μλάντιτς.

 

Πηγή