Κοσμος

Reuters: Αυξάνει παραγωγή Φ.Α το Ισραήλ – Οι επιλογές εξαγωγών προς Ευρώπη

Το Ισραήλ ενισχύει την υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου και στοχεύει να καταλήξει σε συμφωνία προμήθειας με την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, καθώς η ήπειρος κοιτάζει να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters  , αξιωματούχοι του κλάδου ενέργειας δήλωσαν πως η  χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και  τα επόμενα χρόνια θα διπλασιάσει την παραγωγή σε περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από περίπου 20 bcm, καθώς επεκτείνει τα τρέχοντα έργα και αξιοποιεί νέα κοιτάσματα.

Το Ισραήλ προμηθεύει επί του παρόντος τη δική του αγορά και μέσω ενός τοπικού δικτύου αγωγών εξάγει στις γειτονικές Αίγυπτο και Ιορδανία, ενώ μεγάλο μέρος του πρόσθετου φυσικού αερίου προορίζεται για την Ευρώπη.

«Η ελπίδα είναι να δημιουργηθεί μια σχετικά γρήγορη διαδικασία εργασίας και ήδη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να επιτευχθεί συμφωνία πλαίσιο», δήλωσε ο Lior Schillat, γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο πλοίο γεωτρήσεων στο Karish, ένα κοίτασμα αερίου περίπου 90 χλμ από τις ακτές του Ισραήλ που αναμένεται  να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος.

Ο ιδιοκτήτης του, η Energean (ENOG.L) με έδρα το Λονδίνο, ανακάλυψε πρόσφατα περισσότερα κοιτάσματα κοντά.

«Στην αρχή θα είναι μικρές ποσότητες και σιγά-σιγά, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες παραγωγής και παράδοσης, (τα ποσά) θα αυξάνονται», είπε ο Schillat.

Συμφωνίες όπως αυτή, είπε, συνήθως γίνονται πρώτα μεταξύ των κυβερνήσεων και οι συμφωνίες ολοκληρώνονται στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Ρεαλιστικά αυτό θα βοηθούσε την Ευρώπη όχι νωρίτερα από το 2024, είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες ή ομάδες θα εμπλέκονται δυνητικά.

«Η επιλογή μιας διαδρομής ανεφοδιασμού είναι πρόκληση που απαιτεί πλοήγηση στην πολιτική της περιοχής, αλλά μια επιλογή θα ήταν να γίνει εξαγωγή στην Ευρώπη μέσω εργοστασίων υγροποίησης στην Αίγυπτο και στη συνέχεια να διοχετευτεί βόρεια μέσω αγωγών που βρίσκονται σε διάφορα στάδια σχεδιασμού.  Μια πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG) που συζητείται επίσης θα επιτρέψει τις αποστολές στην Ευρώπη απευθείας από το Ισραήλ», σημειώνει το Reuters προσθέτοντας «Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν τον προτεινόμενο αγωγό Eastmed, ένα φιλόδοξο και δαπανηρό έργο που θα συνέδεε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την ηπειρωτική Ευρώπη ή έναν μικρότερο αγωγό με την Τουρκία».

Η Αίγυπτος είναι η πιο γρήγορη διαδρομή προς την Ευρώπη, ένας FLNG θα πρόσφερε ανεξαρτησία από οποιαδήποτε χώρα διέλευσης, ενώ ένας άμεσος αγωγός θα παρείχε τη φθηνότερη τιμή τελικού καταναλωτή, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστεί, δήλωσε η σύμβουλος φυσικού αερίου Τζίνα Κοέν σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να δράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς το παράθυρο για να υπογράψει συμβόλαια και να γίνει σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ανοίξει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε η Κοέν.

Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας που θα συνδέει τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας και θα προσφέρει εφεδρική ισχύ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιδιώκει να σταματήσει την προμήθεια από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της. Οι ρωσικές παραδόσεις πέρυσι ανήλθαν συνολικά σε περίπου 155 bcm.

«Το ισραηλινό αέριο θα βοηθούσε την Ευρώπη να διαφοροποιηθεί, μαζί με την προμήθεια από άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ», αναφέρει καταληκτικά το Reuters.

Πηγή: Reuters

Ροη Ειδησεων

Πλήρωσαν σε περίπτερο με κλοπιμαίες κάρτες – Στην κατοχή τους μαχαίρια

Το ΤΑΕ Αμμοχώστου διερευνά υπόθεση που αφορά τα αδικήματα της μαχαιροφορίας, κατοχής επιθετικού οργάνου, δόλιας…

15 Ιουλίου, 2024

Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αγίας Νάπας

Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι…

15 Ιουλίου, 2024

Γρίπη των πτηνών: Νέα κρούσματα σε ανθρώπους

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα εργαζόμενοι σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ προσβλήθηκαν από γρίπη των πτηνών Η5Ν1,…

15 Ιουλίου, 2024

Αγία Νάπα: Συγκίνησε το κοινό η παράσταση «Το Τείχος θα πέσει» (EIKONEΣ)

Κατασυγκίνησε το κοινό η παράσταση «Το Τείχος θα πέσει» που παρουσίασε στο πλαίσιο αντικατοχικής εκδήλωσης…

15 Ιουλίου, 2024

Αναχώρησε για την Γαλλία ο 17χρονος εθνοφρουρός – Η κατάσταση της υγείας του

Αναχώρησε στις 14:00 από το αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος – ασθενοφόρο που θα μεταφέρει στο…

15 Ιουλίου, 2024

Ανώτατο: Ναι στην αίτηση Σταυριανού για ακύρωση πορίσματος για Θανάση

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ομόφωνη απόφαση αποδέχτηκε την αίτηση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού,…

15 Ιουλίου, 2024