Ρωσικός στρατός: Nα εγκαταλείψουν το Κίεβο οι άμαχοι

Τί δηλώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι

russian army 1

Ολες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Εξάλλου, ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. “Ολοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει “την αεροπορική υπεροχή” σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες της με το Κίεβο. Η δήλωση έγινε καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας. Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Κύπρου.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο στήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, η οποία ήταν αντίθετη σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, και υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 5 κατά – με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα μεταξύ άλλων να την καταψηφίζουν-και 13 αποχές.

Εξάλλου σήμερα είναι προγραμματισμένη στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ώστε τα 193 μέλη της να συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αύριο Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα απευθυνθούν στο Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα πράξει το ίδιο την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η Google της Alphabet Inc επιβεβαίωσε χθες ότι απενεργοποίησε προσωρινά μερικούς χάρτες της Google Maps για την Ουκρανία, καθώς προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, αλλά και αναφορικά με την παρουσία του κόσμου σε διάφορες περιοχές.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για την απενεργοποίηση του φίλτρου της κίνησης στους δρόμους που προσφέρει η Google Maps, αλλά και της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία, όπως πολυκαταστήματα ή εστιατόρια της Ουκρανίας για την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων στη χώρα, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις που είχε με τις πηγές της πληροφόρησης που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αρχών.