Σαν σήμερα: Συλλαμβάνεται η γυναίκα που μίλησε πρώτη για την αντισύλληψη

ΗΈμμα Γκόλντμαν υπήρξε μια γυναίκα ανήσυχη που δεν υποχώρησε ποτέ. Η αναρχική και φεμινιστική της δράση ήταν σημαντική για την ανάπτυξη του αναρχικού κινήματος στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κάουνας της σημερινής Λιθουανίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα 17 της και αργότερα εκτοπίστηκε ξανά στη Ρωσία, όπου έγινε μάρτυρας της Ρωσικής Επανάστασης.

Στα 13 της, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δούλεψε σε ένα εργοστάσιο κορσέδων. Εκεί ήρθε σε επαφή με επαναστατικές ιδέες λίγο πριν πάρει το βιβλίο «Τι πρέπει να γίνει» του Τσερνιέφσκι, το οποίο καλλιέργησε τη μετέπειτα αναρχική ιδεολογία της. Τέσσερα χρόνια αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την αδερφή της. Δούλεψε σε εργοστάσιο υφασμάτων και λίγο αργότερα παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Τζέικομπ Κέρσνερ.

Μπήκε στο αναρχικό κίνημα όταν οι αρχές κρέμασαν τέσσερις αναρχικούς στην εξέγερση του Χέιμαρκετ στο Σικάγο. Παράτησε σπίτι και γάμο, αν και παρέμεινε παντρεμένη, και πήγε στη Νέα Υόρκη όπου έμεινε με τον Αλεξάντερ Μπέρκμαν, ίσως η πιο σημαντική μορφή του αναρχικού κινήματος εκείνης της εποχής.

Φυλακίστηκε ως υποκινήτρια ταραχών όταν είπε σε άνεργους εργάτες «Να ζητήσετε δουλειά. Αν δεν σας δώσουν δουλειά, ζητείστε ψωμί. Αν δεν σας δώσουν δουλειά ή ψωμί, πάρτε το ψωμί». Αργότερα συνωμότησε για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ και φυλακίστηκε ξανά.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1916, συνελήφθη μοιράζοντας φυλλάδια για την αντισύλληψη. Μέσα από τα γραπτά της, ήταν εκείνη που ενέπνευσε τη Μάργκαρετ Σάνγκερ, τη γυναίκα που άνοιξε την πρώτη κλινική για την αντισύλληψη στις ΗΠΑ. Η Γκόλντμαν είχε καταλάβει τη σημασία της αντισύλληψης όταν εργαζόταν ως νοσοκόμα φτωχών μεταναστών. Το 1900 ξεκίνησε να βάζει λαθραία αντισυλληπτικά στις ΗΠΑ.

Αργότερα εκτοπίστηκε στη Ρωσία όπου έγινα μάρτυρας της Ρωσικής Επανάστασης. Υποστήριξε αρχικά τους Μπολσεβίκους αλλά βλέποντας την πολιτική καταπίεση, τη γραφειοκρατία και την εξαναγκασμένη εργασία στη Ρωσία απογοητεύτηκε και έγραψε δυο βιβλία, «Η απογοήτευσή μου στη Ρωσία» και «Η επιπλέον απογοήτευσή μου στη Ρωσία». Σε ηλικία 68 ετών, πήγε στην Ισπανία για να υποστηρίξει την Ισπανική Επανάσταση και τον αγώνα κατά του φασισμού του Φράνκο.

Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 14 Μαΐου του 1940, στο Τορόντο. Ετάφη στο Σικάγο, στο ίδιο μέρος που ήταν θαμμένοι οι μάρτυρες του Χέιμαρκετ. Στον τάφο της γράφει «Η ελευθερία δε θα κατέβει στον λαό, ο λαός πρέπει να ανυψωθεί στην Ελευθερία».

Πηγή: edaily

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024