Σε δημοκρατική αντίσταση καλεί τους Καταλανούς ο Πουτζδεμόν

se dimokratiki antistasi kalei tous katalanous o poutzdemon

   

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της περιφέρειας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζδεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Η ανακοίνωση του Πουτζδεμόν έγινε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος από κάποια τοποθεσία, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. 

 

Δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν για “εξέγερση”

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης”, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση απο το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης στο τιμόνι της Καταλονίας μέχρι τις εκλογές 

Νωρίτερα το Σάββατο η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της Καταλωνίας.

Οπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου η αντιπρόεδρος της ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία τίθεται επικεφαλής της Καταλωνίας.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Πρώτη κίνηση της Μαδρίτης, λίγες ώρες μετά την άμεση επιβολή της κυριαρχίας της στην περιοχή ήταν να «ξηλώσει» όλους τους υψηλόβαθμούς αστυνομικούς.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ως εκ τούτου και επίσημα σήμερα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. 

 

Πηγή: TheToc