Σενάρια αναβολής των εκλογών στην Τουρκία μέχρι και για έναν χρόνο

«Οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να αναβληθούν μέχρι και για έναν χρόνο», γράφει η Avrupa

6033FE83 70CC 4981 8BF0 85C2FD1F30A4

Κάτω από τον τίτλο «Οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να αναβληθούν μέχρι και για έναν χρόνο», η Avrupa (14.02.23) γράφει ότι την ώρα που στην Τουρκία καταβάλλονται προσπάθειες να επουλωθούν οι πληγές του πρόσφατου σεισμού με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας που έπληξε 10 επαρχίες, διεξάγονται και συζητήσεις για το κατά πόσον οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, σενάρια που δημοσιεύτηκαν στο Halk TV από τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Τεζκάν, αναφέρουν πως υπάρχει η πιθανότητα να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο οι εκλογές. Τα τέσσερα σενάρια στα οποία αναφέρεται ο Τεζκάν είναι τα εξής:

1) Ο Πρόεδρος Έρντογαν δεν θα αλλάξει γνώμη και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
2) Η άλλη πιθανότητα που επικρατεί είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου όπως προνοεί το Σύνταγμα, διότι για να γίνουν στις14 Μαΐου, ο Έρντογαν πρέπει να λάβει την σχετική απόφαση την 1 Μαρτίου, κάτι που φαίνεται δύσκολο.
3) Ο σεισμός επηρέασε 13 εκατομμύρια ανθρώπους και αλλάζουν τόπο διαμονής γύρω στα 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Για τον λόγο αυτό το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) μπορεί να αποφασίσει να μεταθέσει τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει εκτός ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων και ότι χρειάζεται να ανανεώσει τα εκλογικά μητρώα επειδή καταστράφηκαν.
4) Ένα άλλο ενδεχόμενο που συζητείται είναι να αναβληθούν έναν χρόνο οι εκλογές και να διεξαχθούν εντός του 2024 μαζί με τις δημοτικές.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν εκτός από την περίπτωση πολέμου, όμως ο Έρντογαν μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την χώρα με την δικαιολογία ότι ο μεγάλος σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή μπορεί να εγκρίνει το διάταγμα αμέσως και να δημοσιευτεί προεδρική απόφαση σε σχέση με την αναβολή των εκλογών για έναν χρόνο. Μετά από αυτό μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της αναβολής, όμως θα είναι δεμένα τα χέρια του Δικαστηρίου, διότι δεν μπορεί να εξετάσει προεδρικές αποφάσεις σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο YSK, το οποίο όμως θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και έτσι μέχρι να γίνουν οι εκλογές θα έρθει το 2024 σημειώνει το δημοσίευμα.