Σκάνδαλο Facebook: Υποκλοπή δεδομένων 50 εκατ. χρηστών (ΒΙΝΤΕΟ)

facebook Facebook, σκάνδαλο

Της Μαρίας Τσαγγάρη

Σάλος έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις πρώην υπαλλήλου της εταιρείας Cambridge Analytica ο οποίος καταγγέλλει υποκλοπή δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του φέησμπουκ.

Κρις Γουάιλι – Πρώην Υπάλληλος Cambridge Analytica

“Φαντάσου να λέω “Γεια, αν σου δώσω ένα δολάριο ή δύο, μπορείς να συμπληρώσεις αυτή την έρευνα για μένα, απλώς σε αυτή την εφαρμογή. Και λες εντάξει. Τότε δεν παίρνω μόνο τις δικές σου απαντήσεις, αλλά και όλες τις πληροφορίες για σένα στο Facebook. Η εφαρμογή εισχωρεί στο δίκτυο των φίλων σου και μαζεύει και εκείνα τα δεδομένα”

Η Cambridge Analytica βρισκόταν πίσω από την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο πρώην σύμβουλος του, Στηβ Μπάνον ο οποίος ήταν επικεφαλής της.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν έστηνε προφίλ για τον κάθε χρήστη με βάση τα δεδομένα που συγκέντρωναν μέσω της εφαρμογής.

Έτσι αποστέλλονταν στοχευμένες διαφημίσεις και ειδήσεις για να επηρεαστεί η άποψή του. Ήδη ο CEO της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι μετοχές του Facebook έκαναν βουτιά για δεύτερη ημέρα, με την αξία της εταιρείας στην αγορά να μειώνεται κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικοί μέτοχοι προχώρησαν σε μήνυση.

Πολιτικοί από Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία καλούν το κοινωνικό δίκτυο και τον Ceo Μαρκ Ζούκεμπεργκ να δώσουν εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα η Cambridge Analytica κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί αθέμιτες μεθόδους, με τους επικεφαλής της να το παραδέχονται σε ρεπόρτερ του Channel 4 που υποδύονταν τους πελάτες.

Μαρκ Τερνμπουλ – Διευθυντής Τμ. Διεθνούς Πολιτικής Cambridge Analytica

“Ξέρω ανθρώπους που δούλευαν για την ΜΙ5, την ΜΙ6, τώρα εργάζονται για αυτούς… Τους ιδιωτικούς οργανισμούς. Ιδιωτικούς οργανισμούς και βρίσκουν όλα τα “άπλυτα” ήσυχα, διακριτικά και σου δίνουν μια αναφορά”

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία μιλά για παρερμηνεία δηλώσεων.
 

 

Πηγή