Στα άκρα η πολιτική κρίση στην Ισπανία-Εκλογές στην Καταλονία

kataloniai krisi korufwnetai stis ekloges tis 21is dekembriou Νέα Αμμοχώστου

Ραγδαίες είναι από το βράδυ της Παρασκευής οι εξελίξεις στην Ισπανία, η οποία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία, προκαλώντας την αντίδραση από το υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας που ανακοίνωσε επίσημα ότι ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αίρεται η αυτονομία της Καταλονίας,

Και λίγο μετά τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποσαφήνισε τα άμεσα μέτρα που θα λάβει που περιελάμβαναν την διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές στην Καταλονία για την 21η Δεκεμβρίου. 

“Σκληρό ροκ” ο Ραχόι

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Σήμερα είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να απαντήσουμε στην κατάσταση της Καταλονίας», ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Ραχόι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

«Η ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ λυπητερό το οποίο θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για αυτό και θα πάρουμε νέα μέτρα. Διαλύουμε το κοινοβούλιο της Καταλονίας και για αυτό θα γίνουν εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου».

«Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα λαμβάνουμε. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα. Πρέπει όλοι οι Καταλανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους», σημείωσε στο Ραχόι,

«Ζήτησα να προκηρυχθούν οι εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με έναν νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν για “εξέγερση”

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης”, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ

Νωρίτερα την Παρασκευή, το καταλανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την κήρυξη της ανεξαρτησίας και λίγη ώρα αργότερα η Ισπανική Γερουσία εξουσιοδότησε τον Ραχόι να άρει την αυτονομία της περιοχής υπερψηφίζοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Αντίστοιχα σε μυστική ψηφοφορία το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη διαδικασία για ανεξαρτησία με  70 ψήφους υπερ, 10 κατά  και δυο λευκά σε σύνολο 135 βουλευτών. 

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

 Τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα, αποχώρησαν και δεν μετείχαν στην ψηφοφορία. 

upl59f338f5b9c0a Νέα Αμμοχώστου
 

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία. 

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Κάρλος Καριθόσα λαμβάνοντας το λόγο πριν την αποχώρηση και ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Σαμπάνιες και πανηγυρισμοί 

Εξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας μαζεύτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι πλήθος κόσμου που γιόρτασαν την απόφαση ανοίγοντας σαμπάνιες. 

upl59f338cb49e9f Νέα Αμμοχώστου
 

Αρχισε η υποστολή ισπανικών σημαιών σε πολλές Καταλανικές πόλεις!

Μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας το δημοτικό συμβούλιο στη Χιρόνα και στην πόλη Σαμπαδέλ μάλιστα, προχώρησε στις πρώτες αλλαγές, καταργώντας την ισπανική σημαία!

Το δημαρχείο της Χιρόνα
Το δημαρχείο της Χιρόνα

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter η σημαία της Ισπανίας δεν υπάρχει πουθενά και κυματίζουν παρά μόνον αυτές της Καταλονίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δημαρχείο στη Σαμπαντέλ
Το δημαρχείο στη Σαμπαντέλ

 

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στηρίζουν τον Ραχόι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήρθε με tweet του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ .

«Για την Ευρωπαϊκή Ενωση τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να ευνοήσει την δύναμη των επιχειρημάτων, όχι το επιχείρημα της ισχύος», έγραψε.

 

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε στη συνέχεια ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Αλλά κι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την “πλήρη στήριξή του”.

Με την σειρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Τη σκυτάλη πήρε η αμερικανική κυβέρνηση η οποία δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κι η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση»

Στήριξη κι από το ΝΑΤΟ

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

 

Πηγή: TheToc