Στο Ευρωκοινοβούλιο ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023

Στην Ολομέλεια του ΕΚ και η θέσπιση «φόρου απροσδόκητων κερδών»

ED13347E 2FD7 4F54 A34B 8B0369DFE338

Τη θέση της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 αναμένεται να ψηφίσει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο αυτή τη βδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί και η θέσπιση φόρου απροσδόκητων κερδών, στην προσπάθεια μείωσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότειναν στην έκθεσή τους, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τρίτη και θα ψηφιστεί την Τετάρτη, αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το επόμενο έτος συνολικού ποσού €187,3 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, ποσό κατά €1,7 δισ. υψηλότερο σε σύγκριση με το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διοχετευθούν περισσότερα χρήματα για προγράμματα και πολιτικές που θεωρούν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και για τη συμβολή στην ανάκαμψη μετά την πανδημία και την ενίσχυση των προσπαθειών για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης.

Το ΕΚ αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τη θέσπιση ενός «φόρου απροσδόκητων κερδών», τις μεταναστευτικές ροές και την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρωί της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές θα ενημερωθούν από το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για να διατηρηθούν οι λογαριασμοί ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα και να βοηθηθούν οι πολίτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σε ψήφισμα που ενέκρινε στις 5 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει την προσοχή της στους πλέον ευάλωτους και τάχθηκε υπέρ της λήψης περισσότερων μέτρων έκτακτης ανάγκης για την άμβλυνση της πίεσης που ασκούν οι ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης πώς μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα η ιδέα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Η Επιτροπή έχει ήδη κοινοποιήσει τα σχέδιά της για την εν λόγω προσωρινή εισφορά, η οποία ορίζεται ως φόρος αλληλεγγύης. Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει με ψήφισμά του την επιβολή φόρου από τον Μάιο και στη συνέχεια επανέλαβε το αίτημά του τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην ολομέλεια.

Σε ξεχωριστή συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου στις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ. Η επίθεση της Ρωσίας έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Ακόμα, σε συζήτηση με την Επιτροπή και την Τσεχική Προεδρία το πρωί της Τετάρτης, το ΕΚ θα τοποθετηθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου και το οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στη συνεχή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και στα επείγοντα ενεργειακά μέτρα.

Επιπλέον, ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, το ΕΚ θα καλέσει όλες τις χώρες να ενισχύσουν τους στόχους τους για το 2030, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση. Η συζήτηση για την COP27 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην ολομέλεια και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη. Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, το ΕΚ θα απαιτήσει την εγκατάσταση σταθμών επαναφόρτισης αυτοκινήτων ανά 60 χλμ. και τον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πλοία. Η συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ολομέλειας του Οκτωβρίου -η πρώτη πραγματοποιήθηκε 3-6 Οκτωβρίου, είναι η στρατηγική της ΕΕ για την ψυχική υγεία, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της Συνθήκης του Σέγκεν, αφού προηγηθεί η ψήφιση για τη διεύρυνσή της, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε αυτήν.

Επιπρόσθετα, το απόγευμα της Τετάρτης θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με το το Συμβούλιο και την Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματά της.

Τέλος, το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει απονομή του βραβείου δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia. Το Βραβείο, που ξεκίνησε το 2021, επιβραβεύει σε ετήσια βάση εξαιρετική δημοσιογραφική εργασία που προωθεί ή υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τελετή απονομής πραγματοποιείται κάθε χρόνο γύρω στις 16 Οκτωβρίου που συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia.

Πηγή: ΚΥΠΕ