Στον Λευκό Οίκο ο γαμπρός του Ερντογάν, υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Τι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τι είπαν για τους S-400.

trump albayrak kusner Ερντογάν, ΗΠΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ, Τουρκία

Το καυτό θέμα του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, κράτησε μια «λογική στάση» αναφορικά με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

«Στη διάρκεια των συναντήσεών μας, κατά τις οποίες συζητήσαμε τα βήματα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, γίναμε δεκτοί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Του διαβιβάσαμε τους χαιρετισμούς και μηνύματα του προέδρου μας», έγραψε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter. «Άκουσε με πολλή λογική και θετική κατανόηση τις ανάγκες της Τουρκίας για τους S-400», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού στους δημοσιογράφους. «Ήταν μια πολύ θετική, εποικοδομητική συζήτηση» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε συναντηθεί μόνος του με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ. Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών τους δεν έχει γίνει γνωστό πλήρως, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης του διμερούς εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία στα 75 δισεκ. δολάρια ετησίως από 20 δισκεκ. που είναι τώρα. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως Ουάσινγκτον και Άγκυρα πρέπει να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση παρά τις διαφορές τους σε κάποια ζητήματα.