Κοσμος

Συνάντηση Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν-Ερντογάν σήμερα στην Τουρκία

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων που διαλύθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αναφέρει το Reuters.

«Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα βήμα στην προσπάθεια του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αποκαταστήσει την εικόνα του πέρα από τον Κόλπο και πραγματοποιείται καθώς ο Ερντογάν αναζητά οικονομική υποστήριξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της Τουρκίας ενόψει των σκληρών εκλογών για την προεδρία της χώρας»

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στη Σαουδική Αραβία μετά από πολύμηνη προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της τουρκικής δίκης για τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος και ο de facto ηγέτης του Ριάντ θα συζητήσουν “σε ποιο πολύ υψηλότερο επίπεδο” μπορούν να φτάσουν τους δεσμούς τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη αναμένεται να φέρει «μια πλήρη ομαλοποίηση και αποκατάσταση της προ κρίσης περιόδου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μια νέα εποχή θα ξεκινήσει».

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον διάδοχο στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες το απόγευμα. Δεν έχουν προγραμματιστεί δημόσιες δηλώσεις.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς στο εμπόριο, τις πτήσεις και την προβολή τηλεοπτικών σειρών, ενώ η αμοιβαία αρνητική κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης έχει επίσης σταματήσει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν συμφωνίες για την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια, ενώ σχεδιάζεται επίσης σχέδιο εισόδου σαουδαραβικών κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας, είπε ο αξιωματούχος.

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024