Συρία: Το σχέδιο Ερντογάν για κατάληψη ζώνης βάθους 35 χιλιομέτρων

Τεράστιο μέτωπο ανοίγει στον τουρκικό Νότο η Άγκυρα με σκοπό την καταδίωξη κυρίως των Κούρδων

b erdogan akp reuters 960x600 Συρία

Η διεξαγωγή μιας νέας διασυνοριακής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να εξασφαλίσει τον έλεγχο του τμήματος των κοινών συνόρων μήκους 600 χιλιομέτρων και να ελαχιστοποιήσει τις τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από το παρακείμενο έδαφος, αναφέρει την Παρασκευή η εθνικιστική εφημερίδα Türkiye, επικαλούμενη στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ορισμένα σημεία η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος ακόμη και 45 χιλιομέτρων και θα καταλάβει περί τους 470 οικισμούς στη Συρία. Οι Τούρκοι σημειώνουν ότι ο έλεγχος των περιοχών Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 35 χιλιομέτρων και να εκπληρώσει το στρατηγικό καθήκον που έθεσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο κοινοβούλιο, είπε ότι η Άγκυρα ξεκινά μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στα παρακείμενα εδάφη και θα «εκκαθαρίσει πρώτα τρομοκράτες από τις περιοχές Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ».

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε κύριο στόχο της επιχείρησης την επέκταση της ζώνης ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ωστόσο τώρα φαίνεται ότι τα τουρκικά σχέδια στοχεύουν βαθύτερα στη συριακή επικράτεια.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση στη Συρία θα αποτελείται από πολλά στάδια και θα λαμβάνει υπόψη την εμπειρία των διασυνοριακών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ. Σχεδιάζεται να συμμετάσχουν περίπου 50.000 Τούρκοι στρατιωτικοί και μαχητές της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, δημιουργήθηκε μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των πόλεων Ααζάζ και Γιεραμπλούς βόρεια του Χαλεπίου, η Αφρίν καταλήφθηκε και οι συνοριακές περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη τέθηκαν υπό τουρκικό έλεγχο.

Άλλες πληροφορίες από την Τουρκία κάνουν λόγο για δημιουργία ζώνης εναπόθεσης προσφύγων, ώστε οι Τουρκία να μεταφέρει εκεί από το έδαφός της περί το 1 εκατ. Σύρων και Κούρδων προσφύγων.

Πηγή: Turkiye, TASS