Τα 7 πιο περίεργα γιορτινά φαγητά από όλο τον κόσμο

Για τους περισσότερους από εμάς, η γεμιστή γαλοπούλα είναι συνώνυμο του γιορτινού δείπνου αλλά, σε πολλά μέρη του κόσμου σερβίρονται κάποια πολύ ασυνήθιστα εδέσματα.

istock 1053060374 821 107711659 type12905 γιοτές, κόσμος, Φαγητό

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη και φέρνει μαζί της ξεχωριστά φαγητά και ποτά. Για τους περισσότερους από εμάς, η γεμιστή γαλοπούλα είναι συνώνυμο του γιορτινού δείπνου αλλά, σε πολλά μέρη του κόσμου σερβίρονται κάποια πολύ ασυνήθιστα εδέσματα.

Ιαπωνία

Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εθνική γιορτή στην Ιαπωνία αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς Ιάπωνες να γιορτάζουν με έναν μοναδικό τρόπο. Χρέη Αι Βασίλη έχει αναλάβει ο Santa Kurohsu στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και λέγεται ότι έχει μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του για να παρακολουθεί τα άτακτα παιδιά.  Aπό το 1974, το γιορτινό φαγητό ετοιμάζει κάθε χρόνο η γνωστή αλυσίδα fast food ΚFC μετά από μια ομολογουμένως επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια με το σλόγκαν Kurisumasu ni wa kentakkii (Kentucky for Christmas). Το δημοφιλές Kentucky Fried Chicken βαφτίζεται Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο για την γιορτινή περίοδο και «σπάει τα ταμεία» σε πωλήσεις σε όλη την Ιαπωνία ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων. Το εορταστικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης τούρτα και σαμπάνια και οι παραγγελίες ξεκινούν μήνες πριν.

Γροιλανδία

Αν βρίσκετε άνοστα τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια από τις χριστουγεννιάτικες «λιχουδιές» των Γροιλανδών. Το Mattak – ωμό δέρμα φάλαινας με το λίπος του.  Ή, αν προτιμάτε, το kiviak, ένα είδος μικρού πουλιού της Αρκτικής που τυλίγεται σε δέρμα φώκιας, θάβεται για πολλούς μήνες και αφού έχει αρχίσει να αποσυντίθεται, σερβίρεται ως εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο πιάτο.

Ισλανδία

Παραμένοντας στις παγωμένες χώρες του κόσμου, οι Ισλανδοί προτιμούν ένα είδος θαλασσινού παπαγάλου αλλά και ψητό τάρανδο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η τελευταία μέρα της νηστείας, στις 23 Δεκεμβρίου,  απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος, γι’ αυτό σερβίρεται παντού σαλάχι που έχει υποστεί μια ειδική ζύμωση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η «πικάντικη» μυρωδιά που αναδύεται είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να δειπνήσουν σε εστιατόρια για να την αποφύγουν.

Νορβηγία

Δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς smalahove, που κυριολεκτικά σημαίνει «κεφάλι πρόβατου».  Πριν καταλήξει στο γιορτινό τραπέζι, αφαιρούν το τρίχωμα, το δέρμα και το μυαλό. Στη συνέχεια το αλατίζουν, το καπνίζουν και το αποξηραίνουν για να το βράσουν, τελικά, ή να το αχνίσουν για 3 ολόκληρες ώρες πριν το σερβίρουν με πατάτες και ζωμό aquavit . Συχνά, αφήνουν το μυαλό να μαγειρευτεί μέσα στο κρανίο του ζώου για να το απολαύσουν μετά με το κουταλάκι. Παλιά, το  smalahove ήταν φαγητό για τους φτωχούς αλλά σήμερα θεωρείται πραγματική λιχουδιά.

Νότια Αφρική

Στην Νότια Αφρική οι τηγανιτές κάμπιες είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο delicatessen. Δεν είναι οι συνηθισμένες κάμπιες που φιλοξενούν όλοι οι κήποι αλλά το είδος Pine Tree Emperor Moth ή mopane-κάμπιες των Χριστουγέννων, με τις διάφορες γιορτινές αποχρώσεις που ζούν μέσα στα συγκεκριμένα πεύκα. Οι γεμάτες πρωτεΐνη προνύμφες συλλέγονται λίγο πριν από τον χειμώνα, τηγανίζονται και σερβίρονται με ένα είδος πολέντας.

Φιλιππίνες

To Puto Bumbong είναι ένα χριστουγεννιάτικο έδεσμα που σερβίρουν στις Φιλιππίνες όχι μόνο ανήμερα αλλά και όλη τη γιορτινή περίοδο.  Πρόκεται για ένα είδος κολλώδους κέικ από ρύζι που έχει αχνιστεί μέσα σε καλάμια από μπαμπού και έχει μωβ χρώμα. Το ιδιαίτερο χρώμα του οφείλεται στο μείγμα του γλυκού και μαύρου ρυζιού που χρησιμοποιούνται.  Σερβίρεται με βούτυρο, ζάχαρη και τριμμένη καρύδα στην κορυφή.

itrofi.gr