Κοσμος

«Τα F-16 Block 70 θα προσφέρουν πλεονέκτημα σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο»

Η «θετική» εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για πώληση στην Τουρκίας πολεμικά αεροσκαφών F-16 Block 70 και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χαρακτηρίστηκε από την Άγκυρα ως «πολύ σημαντική».

Αλλά και οι Τούρκοι ειδικοί, από την πλευρά τους, συγκλίνουν στην άποψη ότι αυτό το βήμα είναι η καλύτερη επιλογή έως ότου η Τουρκία κατασκευάσει τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη.

Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας, Ανίλ Σαχίν, μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, υποστήριξε ότι μπορεί τα F-16 Block 70 να μην είναι F-35, ωστόσο η Τουρκία θα αποκτήσει σημαντικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Σαχίν εξηγεί πρώτα την τρέχουσα κατάσταση λέγοντας ότι «η επανδρωμένη δύναμη κρούσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αποτελείται αυτή τη στιγμή από 238 F-16 και περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη F-4E 2020 Terminator. Τα F-4E 3ης γενιάς σταδιακά τίθενται εκτός λειτουργίας. Τα περισσότερα από τα F-16 4ης γενιάς κλείνουν πλέον 30 χρόνια ζωής».

Γιατί είναι σημαντικά τα F-16 Block 70 αυτή τη στιγμή για την Τουρκία;

Ο Σαχίν υποστηρίζει ότι ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας χρειάζεται ενίσχυση τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική στην παρούσα κατάσταση, με τις δυνατότητες που έχουν αρχίσει να αποκτούν οι χώρες γύρω από την Τουρκία, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα.

«Πολλές χώρες γύρω μας προμηθεύονται μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη με τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 70 και την προμήθεια Rafale. Τα F-16 Block 70 θα προσφέρουν ένα σημαντικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα για την Τουρκία, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο… Σε Συρία και Ιράκ επαρκούν οι πλατφόρμες μας F-16 Block 40 και 50/50+», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι:

«Σίγουρα, το F-16 Block 70 δεν αποτελούν εναλλακτική για τα F-35. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εξοικονομήσουμε τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35 και χρειαζόμαστε επίσης ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος μέχρι να κατασκευαστεί το εθνικό HÜRJET. Επί του παρόντος, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Το 70 είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας», σημειώνει ο Τούρκος ειδικός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύς χρόνος για να προμηθευτούμε αεροπλάνα από άλλες χώρες. Για αυτούς και για παρόμοιους λόγους, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει στην κατασκευή του εθνικού αεροσκάφους HÜRJET.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε ένα μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είναι ισοδύναμο με το F-22, National Combat Aircraft Project. Εάν μπορέσουμε να παράγουμε πραγματικά ένα τέτοιο αεροσκάφος σε 10-15 χρόνια, η αποτρεπτική ικανότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα αυξηθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην περιοχή της».

Ροη Ειδησεων

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024