Κοσμος

Tα μεγαλύτερα σκάνδαλα θανάτων βρεφών σε τοκετό στο Η.Β – Ανοίγουν οι φάκελοι

Ένα εκτενές δημοσίευμα για τα χειρότερα σκάνδαλα με ξαφνικούς θανάτους βρεφών στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε το Sky News.

Όπως σημειώνεται, πάνω από δύο δεκαετίες μωρά και μητέρες πέθαναν άδικα. Μερικά μωρά υπέστησαν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη από λάθη που έγιναν κατά τον τοκετό τους. Οι μητέρες κατηγορήθηκαν για τον θάνατο των παιδιών τους.

Μια ανεξάρτητη μαία Donna Ockenden κλήθηκε να ερευνήσει τη φροντίδα μητρότητας στο Shrewsbury και Telford Trust το 2017 από τον τότε γραμματέα υγείας Jeremy Hunt. Αρχικά υπήρχαν 23 περιπτώσεις που προκάλεσαν ανησυχία.

Από τότε εκατοντάδες οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή με την ομάδα έρευνας του Ockenden. Οι μαρτυρίες τους αποκάλυψαν μια σειρά από ιστορίες που απέτυχαν να διερευνηθούν και ακόμη περισσότερο ένα σύστημα που δείχνει απρόθυμο να μάθει από τα λάθη του και δεν είχε καλοσύνη και συμπόνια προς τις οικογένειες που πενθούσαν.

Συνολικά, έχουν εξεταστεί 1.862 υποθέσεις, με τα περισσότερα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα μεταξύ 2000 και 2019. Από τότε που η κα Ockenden δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2020, όλες οι υπηρεσίες μητρότητας στην Αγγλία έχουν λάβει εντολή να λάβουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών.

Διαπίστωσε ότι υπήρχε μια κουλτούρα στο καταπίστευμα να διατηρούνται χαμηλά τα ποσοστά καισαρικής τομής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, η έγκαιρη προσφυγή σε καισαρική τομή θα είχε αποφύγει τον θάνατο και τον τραυματισμό.

Υπήρχε επίσης ανεπαρκής εκπαίδευση για την ασφάλεια του προσωπικού και κακή επικοινωνία με τις οικογένειες.

Τον Ιούνιο του 2020, η αστυνομία της West Mercia ανακοίνωσε ότι διερευνά εάν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν μια ποινική υπόθεση είτε κατά του καταπιστεύματος είτε εναντίον ατόμων που εμπλέκονται.

Αυτή η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Ακολουθούν ιστορίες από επτά οικογένειες και ο αγώνας τους για την αλήθεια όπως τις παρουσιάζει το Sky News.

Kate Stanton-Davies

Η Kate Stanton-Davies γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 2009 και ήταν το πρώτο παιδί των γονιών της.

«Όταν γεννήθηκε η Kate ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου», θυμάται η μητέρα της Rhiannon Davies.

«Ποτέ δεν ήμουν πιο ευτυχισμένος από εκείνη τη στιγμή».

Η Rhiannon ανησυχούσε για μειωμένες κινήσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, αλλά είχε διαβεβαιωθεί ότι ήταν χαμηλού κινδύνου και ότι μπορούσε να γεννήσει σε μονάδα υπό τη μαία. Μετά τη γέννηση της Κέιτ ήταν πολύ αδιάθετη, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια δεν έγιναν αντιληπτά έγκαιρα παρά μόνο που ήταν πολύ αργά.

Διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ αλλά πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

Ο πατέρας της Ρίτσαρντ Στάντον λέει: «Πήγαμε στο νοσοκομείο για να γεννήσουμε και φύγαμε με άδεια χέρια».

«Το να περάσεις από τα υπέροχα συναισθήματα ότι είσαι τώρα μπαμπάς, για πρώτη φορά μπαμπάς, περίπου έξι ώρες νωρίτερα στο πιο χαμηλό σημείο της ζωής σου, όταν αγκάλιαζες την κόρη σου καθώς πέθανε στην αγκαλιά σου, είναι κάτι που – είναι φυσικά αλλάζει τη ζωή – αλλά τώρα ανακαλύπτουμε, έχοντας αναγκαστεί να πολεμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη για να λάβουμε απαντήσεις, ότι ο θάνατος της Κέιτ ήταν επίσης δυνατός να αποφευχθεί».

«Έχω παλέψει κάθε μέρα από τότε για την Κέιτ και για όλες τις άλλες οικογένειες γιατί δεν θα την δω να ζει καθώς χάθηκε μάταια», λέει η Rhiannon.

Pippa Griffiths

Η Pippa Griffiths γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 2016. Γεννήθηκε στο σπίτι της μετά από μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.

«Μας ενθάρρυναν για μια γέννα στο σπίτι», θυμάται ο πατέρας της Κόλιν.

Αλλά αφού η Pippa δεν έδειξε ενδιαφέρον για το τάισμα, η μητέρα της έκανε πολλές κλήσεις σε μαίες.

«Με καθησύχαζαν ότι αυτό ήταν φυσιολογικό, μου έλεγαν ότι όλα ήταν καλά», λέει η Kayleigh.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αναπνοή της Pippa έγινε θορυβώδης και έκανε εμετό καφέ βλέννας. Η Kayleigh κάλεσε ξανά τις μαίες αλλά καθησυχάστηκε.

Το επόμενο απόγευμα η Pippa σταμάτησε να αναπνέει.

Ο Colin θυμάται: «Η Kayleigh με φώναξε. Κατέβηκα κάτω και η Pippa ήταν άψυχη τότε. Όλα άλλαξαν τότε, κάπως πήγαν σε αργή κίνηση».

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, αλλά έπασχε από μηνιγγίτιδα της ομάδας Β. Οι γονείς της αργότερα έμαθαν ότι οι ανησυχίες που είχαν επισημάνει στις μαίες ήταν «συμπτώματα κόκκινης σημαίας». Η Pippa πέθανε αργότερα εκείνη την ημέρα.

«Οποιαδήποτε μικρή επέτειο ή Χριστούγεννα, γενέθλια, όταν τα παιδιά παίζουν στο πάρκο εδώ, ξέρεις, κάτι λείπει», λέει ο Colin.

«Νομίζω ότι το μόνο που θέλαμε να κάνουμε από τότε είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί σε κανέναν άλλον και μας έδωσε δύναμη να το κάνουμε», λέει η Kayleigh.

«Και παρόλο που η ζωή της ήταν τόσο σύντομη, θα κάνει τη διαφορά και ως αποτέλεσμα θα σωθούν ζωές».

Adam Cheshire

Ο Adam Cheshire γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2011. Έχει αρκετές αναπηρίες και η μητέρα του, Charlotte, φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει ανεξάρτητα.

Θυμάται ότι αμέσως μετά τη γέννησή του «έκλαιγε και απλά δεν σταματούσε. Δεν έτρωγε, δεν κοιμόταν. Τον έλεγξαν πολλές φορές, αλλά συνέχισαν να λένε ότι είναι καλά. «Δεν είναι τίποτα ανησυχητικό σχετικά », της έλεγαν.

Στην πραγματικότητα, ο Adam είχε προσβληθεί από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, αλλά τα πρώιμα σημάδια δεν εντοπίστηκαν.

H Charlotte έκτοτε είχε πρόσβαση σε ιατρικές σημειώσεις και ανακάλυψε ότι σε όλη τη φόρμα παρατήρησής του κάποιος είχε απλώς γράψει «baby pink hot and settled».

«Τι σημαίνει αυτό;», διερωτήθηκει.

«Ποιος ήταν ο καρδιακός του ρυθμός; Ποιος ήταν ο ρυθμός της αναπνοής του; Ποια ήταν η θερμοκρασία του; Δεν ξέρουμε. Άρα δεν τον παρατηρούσαν καν σωστά».

Ο Adam μεταφέρθηκε τελικά στην εντατική και διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα.

«Ο Άνταμ βρισκόταν σε κώμα. Ήταν σε μηχανήματα υποστήριξης. Είχε χρώμα ανοιχτό κίτρινο με ίκτερο. Είχε όλα τα καλώδια για την παρακολούθηση όλων των ζωτικών σημείων του. Του έκαναν καθετηριασμό. Ήταν φουσκωμένος σαν μπαλόνι με κατακρατημένο υγρό », θυμάται η Charlotte.

«Ευτυχώς, φυσικά, επέζησε και είναι μεγάλος , αλλά αναπτυξιακά, γνωστικά, είναι τεσσάρων.

«Ο γιος μου έχει αυτές τις αναπηρίες γιατί οι άνθρωποι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γιατί δεν τον έλεγξαν.

«Για αυτό, δεν νομίζω ότι θα σταματήσω ποτέ να είμαι θυμωμένη και σίγουρα δεν θα σταματήσω ποτέ να θρηνώ το παιδί που θα μπορούσε να ήταν, ίσως ακόμη όπως έπρεπε».

Jack Burn

Ο Jack Burn πέθανε στις 16 Μαρτίου 2015, μόλις έντεκα ώρες μετά τη γέννησή του.

Η μητέρα του Hayley Matthews θυμάται ότι ο τοκετός ήταν τραυματικός. Ήξερε ότι ο γιος της θα γεννιόταν μεγαλόσωμος και είχε ζητήσει καισαρική τομή, αλλά της είχαν πει ότι δεν θα χρειαζόταν.

Κατά τη γέννηση, ο ώμος του Τζακ κόλλησε. «Ξαφνικά ο καρδιακός του ρυθμός έπεσε στο μηδέν», είπε

«Ο γιατρός τον έβγαλε από μέσα μου και ήταν μπλε.

«Η μαία έβγαλε τον Jack από πάνω μου και προσπαθούσε να τον κάνει να κινηθεί και τράβηξε αυτό το κουμπί αλλά δεν ήρθε κανείς.

Λέει ότι όταν τελικά ήρθε περισσότερο προσωπικό για να βοηθήσει, περίπου έξι λεπτά αργότερα, μπόρεσαν να ζωντανέψουν τον Τζακ, αλλά ήταν σοβαρά άρρωστος και πήγε κατευθείαν στην εντατική.

«Η καρδιά του είχε πρηστεί, είχε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και είχε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β», λέει.

Στο σπίτι της στο Τέλφορντ, κρατά ένα κουτί που περιέχει αποτυπώματα από το πόδι και το χέρι του νεογέννητου γιου της και τα ρούχα που φορούσε ο Τζακ, πολύτιμες αναμνήσεις από τον χρόνο που μπόρεσε να περάσει μαζί του πριν πεθάνει.

«Κάθε βράδυ το ξαναζώ», λέει. «Μπορώ να το δω σαν να ήταν χθες. Είχα τρεις αποβολές από τότε. Είναι απλώς αποκαρδιωτικό. Και δεν  δεχτήκαμε καμία συγγνώμη».

Manpreet Uppal

Η Kamaljit Uppal διατηρεί ακόμα τα αφόρητα ρούχα που αγόρασε για τον γιο της Manpreet.Πέθανε δύο ώρες μετά τη γέννησή του στις 17 Απριλίου 2003.

Θυμάται ξεκάθαρα την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομείο για τοκετό. «Το πρώτο πράγμα που είπα στην πόρτα ήταν ότι θα ήθελα να κάνω καισαρική τομή. Προτιμώ καισαρική γιατί η λεκάνη του μωρού γύρισε  και ο γιατρός γύρισαν είπε “όχι, είσαι καλά”, είπε.

«Ο ένας γιατρός τον έσπρωξε ενώ ο άλλος γιατρός τον τράβηξε και έτσι τον έβγαλαν πίσω κάνοντας καισαρική τελικά. Αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά.

«Βγήκε πολύ δισκέτα. Αυτό ήταν. Δεν μου είπαν ποτέ τίποτα λεπτομερώς μέχρι να δω τα αρχεία  μου».

Μήνες αργότερα, υπήρξε μια καταστροφική συνάντηση με έναν σύμβουλο.

«Μου είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με το μωρό. Δεν υπήρχε τίποτα απολύτως. Κανένα πρόβλημα με το μωρό, αλλά είχε κάνει τη λάθος επιλογή του τοκετού.

«Γύρισε και είπε ότι «αν ήμουν στη θέση σου για να ξεπεράσω αυτή την εγκυμοσύνη θα έμενα ξανά έγκυος», θυμάται.

Λέει ότι «όλος ο κόσμος της ανατράπηκε» και είναι θυμωμένη που οι ανησυχίες που έθιξε το 2003 δεν φαίνεται να έχουν γίνει αντιληπτές.

«Ακόμα συνεχίζεται. Συμβαίνει ακόμα. Μωρά πεθαίνουν. Γιατί; », διερωτήθηκε.

«Κανείς δεν λογοδότησε και κανείς δεν ένιωσε τύψεις. Νιώθω ότι το σύστημα με έχει απογοητεύσει και δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτό το σύστημα».

Sophiya Hotchkiss

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 που η Steph Hotchkiss, η οποία ήταν σχεδόν 31 εβδομάδων έγκυος, άρχισε να νιώθει έντονους πόνους. Επικοινώνησε με τη μαία της που τη συμβούλεψε να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο στο Shrewsbury.

«Με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο και με άφησαν εκεί για 45 λεπτά μέχρι ο σύζυγός μου να πάει να πάρει μια μαία», είπε.

Η εγκυμοσύνη της ήταν υψηλού κινδύνου επειδή είχε υποστεί αποκόλληση του πλακούντα της σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

«Μπήκαν και έλεγξαν για τον καρδιακό παλμό της Σοφίας που ήταν σχεδόν ανύπαρκτος», θυμάται.

«Ρώτησα αν είχα αποκόλληση και μου είπαν «όχι».

Αμέσως μετά, ωστόσο, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για αποκόλληση. Την πήγαν εσπευσμένα σε θάλαμμο και η Σοφία γεννήθηκε στις 22.54.

«Είχα φτάσει στο νοσοκομείο στις 21.30», λέει η Steph. «Στις 10.15 είχε ακόμα έναν αδύναμο καρδιακό παλμό. Πέθανε λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλό της.»

«Αν με είχαν δει αμέσως μόλις έφτασα εκεί, ήξεραν ότι ήμουν υψηλού κινδύνου, νομίζω ότι θα είχε ζήσει».

Η Sophiya αναζωογονήθηκε αλλά είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Πέθανε 32 ώρες αργότερα.

«Μου είπαν ότι έφταιγα εγώ και ότι πρέπει να κάπνιζα, κάτι που δεν ήταν αλήθεια», λέει.

«Κανείς από εμάς δεν έχει ξεπεράσει ποτέ αυτό το τραύμα».

Jacob Harris

Στο νεκροταφείο, στην κορυφή ενός λόφου που κοιτάζει προς τα κάτω πάνω από το Μπρίτζνορθ, μια ταφόπετρα από αρκουδάκι σηματοδοτεί τον τάφο του Jacob harris. «Αυτή η συντριπτική αίσθηση απώλειας δεν θα φύγει ποτέ», λέει ο πατέρας του James.

Charlotte Jackson

Η Charlotte Jackson ήταν 37 εβδομάδων έγκυος όταν είπε στο προσωπικό σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού ότι είχε χάσει υγρά, πονούσε και οι κινήσεις του μωρού της είχαν πέσει.

Ζήτησε να της κάνουν υπέρηχο, αλλά της είπαν ότι μάλλον δεν ήταν σε θέση να τον κάνει και έτσι την έστειλαν σπίτι.

Την επόμενη μέρα οι κινήσεις του μωρού της σταμάτησαν εντελώς.

«Τότε μπήκα για έλεγχο και τότε ήταν που βρήκαν ότι η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά», λέει.

«Υπήρχαν τόσα πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Θυμάμαι μόνο τον James που έπεσε στο πάτωμα. Θυμάμαι ότι τραβούσα το κεφάλι μου».

Jacob Harris

Ο Jacob Harris γεννήθηκε νεκρός τον Νοέμβριο του 2018. Μέχρι τότε το καταπίστευμα ήταν ήδη υπό έρευνα.

Το ζευγάρι έλαβε μια συγγνώμη, αλλά παραμένει θυμωμένο που δεν είχαν αντληθεί μαθήματα από προηγούμενες αποτυχίες.

«Κι αν άκουγαν ανθρώπους πριν από 15, 20, 30 χρόνια;» διερωτάται ο James.

«Θα μπορούσαμε να ζούσαμε με την οικογένειά μας πλήρης».

Η Charlotte  συμφωνεί. «Υπάρχει πάντα αυτή η μικρή σκιά, αυτό το αγοράκι που πρέπει να είναι εκεί», λέει.

sigmalive.com

Ροη Ειδησεων

Εποικισμός κατεχόμενης Δερύνειας: Έντονη αντίδραση Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας για τις…

8 Ιουλίου, 2024

Υπουργικό: Αυξάνονται οι συνοδοί σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυξάνεται από την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των συνοδών…

8 Ιουλίου, 2024

Σχέδια επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών αποφάσισε το Υπουργικό

Την προκήρυξη του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων χρόνων για την…

8 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Εικόνες-σοκ από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, καθώς η…

8 Ιουλίου, 2024

Καβγάς μεταξύ επιβατών αεροπλάνου οδήγησε τον πιλότο σε αναγκαστική προσγείωση

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση σε πτήση της Ryanair με τον πιλότο να πραγματοποιεί αναγκαστική…

8 Ιουλίου, 2024

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Φασούρι Λεμεσού

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή των ευκαλύπτων Φασουρίου, παρά το Ακρωτήρι, η οποία εμπίπτει…

8 Ιουλίου, 2024