Τα παιδιά της ρωσικής ολιγαρχίας: Δυτικές απολαύσεις την ώρα που ο μπαμπάς πολεμά κατά της… Δύσης

«Μοσχα-ναθρεμμένα» τα παιδιά των Ρώσων ολιγαρχών, πλην όμως με μια ισχύρή εσάνς από τη μισητή Δύση

rosoi oligarhes κόσμος, ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Ρωσία, ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

Οι γονείς τους είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις πιο πολυτελείς γειτονιές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα με πολυτελή ενδύματα και εκδηλώσεις σε κόκκινα χαλιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Μια νεαρή κοπέλα ανέβασε φωτογραφίες της για τα 22α γενέθλιά της, δίπλα στην πισίνα μιας βίλας στην Αδριατική θάλασσα ενός από τους ολιγάρχες του Πούτιν.

Αυτά είναι τα παιδιά του Κρεμλίνου.

Την ώρα που οι γονείς τους βρίσκονται σε ανένδοτο αγώνα κατά της Δύσης, τα παιδιά τους μεγαλώνουν στις ίδιες αυτές χώρες των οποίων οι πολίτες μοιάζουν να τους απορρίπτουν.

«Πρόκειται για κατάφορη υποκρισία», λέει ο Ντάνιελ Τρέισμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που εξειδικεύεται στη ρωσική πολιτική.

«Δεν βλέπουν καν την διαφωνία. Πιστεύουν ότι υπάρχει μεν ένας ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά δεν βλέπουν πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους ή το πού πρέπει να έχουν τις επαύλεις τους»

«Δεν βλέπουν καν την διαφωνία. Πιστεύουν ότι υπάρχει μεν ένας ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά δεν βλέπουν πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους ή το πού πρέπει να έχουν τις επαύλεις τους»

Ο ίδιος ο Πούτιν σε ομιλία του τον περασμένο μήνα επέκρινε τους Ρώσους που συμμαχούν «ψυχικά» με τη Δύση, επικρίνοντάς τους ότι νομίζουν πως είναι μέρος μιας «ανώτερης φυλής» που συνεργάζονται με τη Δύση με σκοπό την «καταστροφή της Ρωσίας».

Παρόλα αυτά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός «πάντα θα έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει σαν σκνίπα που μπήκε κατά λάθος στο στόμα τους».

Μία από τις πρώτες οικογένειες φημολογούμενης ρωσικής διαφθοράς και υποκρισίας είναι αυτή τη Ντμίτρι Πεσκόφ, προσωπάρχη και εκπροσώπου τύπου του Πούτιν, ένας ρόλος που τον καθιστά ως τη «φωνή» του Ρώσου προέδρου και ένας από τους ανθρώπους που σχεδόν σε καθημερινή βάση εκτοξεύει τη βιτριολική γραμμή του Ρώσου προέδρου κατά της Δύσης.

κόσμος, ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Ρωσία, ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

Οι ΗΠΑ πρόσφατα επέβαλαν κυρώσεις στον Ντμίτρι Πεσκόφ, τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του, λέγοντας ότι ζουν «πολυτελείς ζωής που δεν συνάδουν με τον μισθό του Πεσκόφ ως δημοσίου υπαλλήλου»AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Πεσκόφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή σχεδόν μια δεκαετία, έβγαλε το 2020 173.000 δολάρια.

Έχει θεαθεί να φορά ρολόι αξίας 600.000 δολαρίων και μίσθωσε γιοτ έναντι 430.000 δολαρίων την εβδομάδα για το ταξίδι του μέλιτός του στη Σαρδηνία, όπως αναφέρει έρευνα του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, που ιδρύθηκε από τον φυλακισμένο Ρώσο ηγέτη, Αλεξέι Ναβάλνι.

Βασισμένο σε περιουσιακά στοιχεία, αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα και βάσεις δεδομένων παραβιάσεων κυκλοφορίας, το ίδιο ίδρυμα αποκάλυψε επίσης ότι η σύζυγος, η πρώην σύζυγος και τα παιδιά του Πεσκόφ έχουν στην κατοχή τους πολυτελή οχήματα και σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο, μια εξόφθαλμη επίδειξη πλούτου που έρχεται σε ηχηρή αντίθεση με τα σχεδόν 20 εκατομμύρια των Ρώσων που ζουν στη φτώχεια.

Ο εντυπωσιακός πλην όμως φαινομενικά ανεξήγητος πλούτος κάποιων οικογενειών στο περιβάλλον του Πούτιν, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: την κλεπτοκρατία.

«Η κλεπτοκρατία είναι απλά μια κυβέρνηση που κυβερνάται από κλέφτες», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν Τζόντι Βιτόρι, ειδικός στα θέματα διαφθοράς και διεθνούς πολιτικής.

«Εκεί οι πολιτικές και οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς τους κλέφτες.

«Εκεί οι πολιτικές και οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς τους κλέφτες.

Υπάρχει ένας πολύπλοκος ιστός από εταιρείες-κελύφη, παράκτιες τράπεζες και κρυφές συναλλαγές που θολώνει το τοπίο των εισοδημάτων τους, καθώς η διαδρομή του χρήματος είναι τόσο συγκεχυμένη που καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευση των πόρων.

Ο πλούτος που συγκεντρώνουν οι Ρώσοι κλεπτοκράτες συχνά ξοδεύεται στις δυτικές οικονομίες.

«Θέλουν να ζουν τη Δύση καθώς οι πιο πλούσιες χώρες βρίσκονται στη Δύση, καθώς και τα κέντρα του πολιτισμού. Επιπλέον, οι δυτικές χώρες έχουν πολύ πιο ασφαλείς νομικούς κανόνες από τη Ρωσία. Έτσι, αν μπορούν να βγάλουν πολλά από τα χρήματά τους στη Δύση, μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς».

«Θέλουν να ζουν τη Δύση καθώς οι πιο πλούσιες χώρες βρίσκονται στη Δύση, καθώς και τα κέντρα του πολιτισμού. Επιπλέον, οι δυτικές χώρες έχουν πολύ πιο ασφαλείς νομικούς κανόνες από τη Ρωσία. Έτσι, αν μπορούν να βγάλουν πολλά από τα χρήματά τους στη Δύση, μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς».

Κοινό μυστικό

Η υποκρισία των Ρώσων αξιωματούχων και των οικογένειών τους που απολαμβάνουν τη δυτική χλιδή είναι κοινό μυστικό στη Ρωσία εδώ και χρόνια.

Το 2016 εισήχθη στη Δούμα ένας νόμος που απαγόρευε τα ανήλικα τέκνα των Ρώσων αξιωματούχων να φοιτούν σε ξένα πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι η εγχώρια εκπαίδευση είναι το κλειδί για να γίνει κανείς αληθινός πατριώτης.

Ο νόμος δεν πέρασε.

Η 24χρονη κόρη του Πεσκόφ από τον δεύτερο γάμο του, Ελισαβέτα Πέσκοβα – οι αναρτήσεις της οποίας στα κοινωνικά μέσα γίνονται συχνά αντικείμενο αρθρογραφίας στα ρωσικά και τα ευρωπαϊκά ταμπλόιτ, έχει γίνει αρκετές φορές στόχος επικρίσεων, όπως όταν είπε στη ρωσική τηλεόραση ότι αισθάνεται «καλύτερα σε ευρωπαϊκό περιβάλλον» ενώ αποκάλεσε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας πραγματική κόλαση».

Πιο πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση όταν ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram τη φράση «όχι στον πόλεμο», ένα σλόγκαν που χρησιμοποιείται από Ρώσους που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανάρτηση μοιράστηκε ως screenshot και στη ρωσική τηλεόραση, για να κατέβει πολύ γρήγορα.

peskova.jpg

Η 24χρονη κόρη του Πεσκόφ, Ελισαβέτα Πέσκοβα, μεγάλωσε στο Παρίσι όπου έχει ένα διαμέρισμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη μητέρα της σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της πόληςInstagram

Ως παιδί, η Πέσκοβα φοίτησε σε γαλλικό σχολείο με ετήσια δίδακτρα περίπου τέσσερις φορές τον μισθό του πατέρα της ενώ συνέχισε την παριζιάνικη εκπαίδευσή της ως εκπαιδευόμενη στη Louis Vuitton αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, η Πέσκοβα και η μητέρα της αγόρασαν το 2016 ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού, την Λεωφόρο Βίκτορ Ουγκό.

Η πολυτελής ζωή της Πέσκοβα στο Παρίσι παραλληλίζεται με εκείνη του ετεροθαλή αδελφού της στη Ρωσία.

Μία έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος γιος του Πεσκόφ, ο οποίος μεγάλωσε στην Αγγλία, ταξίδευε ανά τον κόσμο με ιδιωτικά αεροσκάφη, ήταν ιδιοκτήτης πολιτικών κατοικιών στη Μόσχα και με τα πολυτελή του οχήματα αριθμούσε τουλάχιστον 116 παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι φερόταν ως άνεργος.

«Σίγουρα αντιπροσωπεύει το υψηλό επίπεδο κυνισμού τουλάχιστον, αν όχι ολοκληρωτικής υποκρισίας», λέει ο καθηγητής Βιτόρι.

«Σίγουρα αντιπροσωπεύει το υψηλό επίπεδο κυνισμού τουλάχιστον, αν όχι ολοκληρωτικής υποκρισίας», λέει ο καθηγητής Βιτόρι.

Η ίδια η Πέσκοβα χαρακτήρισε τις κυρώσεις και την αντίληψη ότι νομιμοποιεί με κάποιον τρόπο τον πόλεμο ως «εντελώς άδικη και ανεδαφική», ενώ δήλωσε στο Business Insider «αναστατωμένη» από τους περιορισμούς, οι οποίοι δεν της επιτρέπουν να ταξιδεύει.

Σε δήλωσή της στην πλατφόρμα Telegram, δήλωσε υπερήφανη Ρωσίδα και χαρακτήρισε τρελό το να «τιμωρεί» κανείς παιδιά και «ειδικά ένα κορίτσι».

Η Πέσκοβα δεν είναι πάντως ο μοναδικός γόνος που συνδέεται με το Κρεμλίνο που ζει στον αφρό της ευρωπαϊκής ελίτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος το 2017 απηύθυνε κάλεσμα για μια «μετά – Δυτικής» τάξης πραγμάτων, έστειλε την κόρη του σε φημισμένα πανεπιστήμια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

κόσμος, ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Ρωσία, ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ζήτησε μια «μεταδυτική» παγκόσμια τάξη στο 2017, έστειλε την κόρη του σε πανεπιστήμια κύρους στο Λονδίνο και τη Νέα ΥόρκηAP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ακόμη και η κόρη της φημολογούμενης συντρόφου του Λαβρόφ μοιάζει να επωφελείται από την προνομιακή της θέση: ανεβάζει φωτογραφίες της πάνω σε γιοτ, σε χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας καθώς και σε βίλες ολιγαρχών.

Η Πολίνα Κοβάλεβα – την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποκαλεί ως «θετή κόρη» του Λαβρόφ, παρότι ο ΥΠΕΞ δεν είναι επίσημα παντρεμένος με τη μητέρα της- είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος αξίας 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου, όπως αποκαλύφθηκε από τις πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

lavrof_kori.jpg

Η «θετή κόρη» του Λαβρόφ, Πολίνα Κοβάλεβα, η οποία εικονίζεται εδώ στη βίλα του ολιγάρχη Oleg Deripaska στο Μαυροβούνιο, φαίνεται ότι επωφελείται από τις διασυνδέσεις του Λαβρόφ με το ΚρεμλίνοCNNi

Το Ίδρυμα Αντιδιαφθοράς αποκάλυψε ότι η Κοβάλεβα αγόρασε το διαμέρισμά της στο Κένσινγκτον όταν ήταν 21 ετών.

Το διαμέρισμα βρίσκεται πολύ κοντά στο Imperial College, στο οποίο επίσης φοιτούσε.

Η πολύ πιο ακριβοθώρητη 39χρονη κόρη του Λαβρόφ Εκατερίνα Βινοκούροβα, φοίτησε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για 17 χρόνια πριν περάσει τον Ατλαντικό για να αποκτήσει το μεταπτυχιακό της στο London School of Economics.

Και οι δύο τους υπέστησαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

Αλλά και ο ίδιος ο Πούτιν δεν εξαιρείται της υποκρισίας της σκληρής αντιδυτικής ρητορικής, όπως δείχνουν μέλη της οικογένειάς του ή κοντά σε αυτά, εκμεταλλευόμενα όσα η Δύση μπορεί να προσφέρει.

Μία από τις φερόμενες ως συντρόφους του, με την οποία θεωρείται πως έχει αποκτήσει μια κόρη, κατέχει ένα διαμέρισμα 4,1 εκατ. δολαρίων στο Μόναχο, το οποίο απέκτησε λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού, σύμφωνα με τα περίφημα Pandora Papers.

H μεγαλύτερη κόρη του, Μαρία, έχει παντρευτεί έναν Ολλανδό επιχειρηματία με τον οποίο έχει ζήσει σε ένα διαμέρισμα 3,3 εκατ. δολαρίων στην Ολλανδία.

Αλλά και η νεότερη κόρη του, Κατερίνα, συνδέεται με μια βίλα οχτώ υπνοδωματίων στη Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Το πολυτελές σπίτι επήλθε πρόσφατα στην κατοχή ακτιβιστών και προσφέρθηκε ως ασφαλές καταφύγιο σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Και οι δύο κόρες του Πούτιν βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «λυσσαλέα τάση» της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Η Ρωσία θα απαντήσει με ακρίβεια και θα το κάνει όπως κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία θα απαντήσει με ακρίβεια και θα το κάνει όπως κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν φημολογείται ότι έχει περισσότερα παιδιά εκτός γάμου και όλα φαίνεται να έχουν ζήσει σε δυτικές χώρες. Τέτοιου είδους αναφορές διαψεύδονταν παραδοσιακά από το Κρεμλίνο.

Παρά τις διασυνδέσεις των μελών της οικογένειάς του με τη Δύση, ο Πούτιν πρόσφατα έβαλε στο στόχαστρο άλλους Ρώσους με «βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα, που δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς φουά γκρα, στρείδια ή ελευθερία φύλου, όπως το αποκαλούν».

Το πρόβλημα με τέτοιους ανθρώπους, είπε ο Πούτιν στις 16 Μαρτίου, είναι ότι «έχουν εκεί στο μυαλό τους και όχι εδώ με τους ανθρώπους μας και με τη Ρωσία».

CNN