Θα κάνουμε διπλωματία μέχρι να… πέσει η πρώτη βόμβα

tha kanoume diplwmatia mexri na pesei i prwti bomba

Την οδό της διπλωματίας αντί το «κόκκινο κουμπί» επικοινωνούν ότι επιλέγουν οι ΗΠΑ στη διαχείριση των διαθέσεων της Βόρειας Κορέας με την παγκόσμια κοινότητα να προτίθεται να ασκηθεί ισχυρότερη πίεση απέναντι στις απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σήμερα δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε οδηγίες να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να μετριαστούν οι κλιμακούμενες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως «αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να πέσει η πρώτη βόμβα».

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN “State of the Union”, ο Τίλερσον θέλησε να μειώσει τη σημασία μηνυμάτων που είχε αναρτήσει προηγουμένως ο πρόεδρος Τραμπ στο τουίτερ, τα οποία άφηναν να εννοηθεί πως ο Τίλερσον χάνει τον καιρό του προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με τον «Μικρό Πυραυλάνθρωπο», όπως αποκαλεί ο Τραμπ τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Τραμπ κατέστησε σαφές σε εμένα ότι πρέπει να συνεχίσω τις διπλωματικές προσπάθειές μου», είπε ο Τίλερσον.

upl59e3924aa69f6
 

 

Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε στον Λευκό Οίκο εξετάστηκαν οι επιλογ΄ς που διαθέτουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι επί του παρόντος είναι «διαχειρίσιμη» η απειλή που θέτει η πυρηνική δυνατότητα της Βόρειας Κορέας, αλλά πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Πιονγιάνγκ να αναπτύξει συστήματα που θα της επέτρεπαν να πλήξει τις ΗΠΑ, δήλωνε πριν από 2 ημέρες ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

«Χώρα που έχει αναπτύξει αρκετά καλούς ICBM (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους) και αναπτύσσει αρκετά καλά πυρηνικά οχήματα επανεισόδου (κεφαλές) θα έλεγα (…) ότι αυτή η χώρα απλώς δεν μπορεί να έχει την ικανότητα να φτάσει στην πατρίδα», είπε ο Κέλι, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός.

«Αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε ότι η απειλή είναι διαχειρίσιμη αλλά αν αυξηθεί πέρα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, τότε, ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει η διπλωματία», πρόσθεσε.

Στην 137η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας που μετέχουν στην 137η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην Αγία Πετρούπολη, δεν θα έχουν απευθείας συνομιλίες για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, παρά τις πιέσεις που άσκησε η Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) θα έχει ξεχωριστά συνομιλίες για το θέμα αυτό με έναν αντιπρόεδρο του βορειοκορεατικού κοινοβουλίου και με τον επικεφαλής της Βουλής της Νότιας Κορέας αύριο Δευτέρα.

Η Μόσχα είχε καλέσει τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Όμως το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο έναν αντιπρόεδρο του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Πιοτρ Τολστόι, και ένα μη κατονομαζόμενο μέλος της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, μετέδωσε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες επαφές.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος φέρεται επίσης να είπε ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Πιονγκγιάνγκ και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας σημαίνουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών.

Ο Κονσταντίν Κοσατσιόφ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής, είπε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει και πάλι αύριο να προτρέψει τις δύο αντιπροσωπείες να συνομιλήσουν μεταξύ τους, παρά την έλλειψη προόδου. Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας δηλώνει έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση. “Ασφαλώς δεν θα προσπαθήσουμε να εξαναγκάσουμε κανέναν (…) Αλλά θα είναι κρίμα, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αν χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την αποκλιμάκωση της έντασης”, πρόσθεσε.