Θετικός για επιπρόσθετη δόση σε ηλικιωμένους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Θετικός για επιπρόσθετη δόση σε ηλικιωμένους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

56066156 303 3η δόση, ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σημειώνει πως μπορεί να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, για ηλικιωμένα ή ασθενή άτομα καθώς και για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Τονίζει ωστόσο πως η καθοδήγηση για τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού παραμένει αρμοδιότητα των τεχνικών συμβουλευτικών ομάδων σε κάθε χώρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΜΑ αξιολογεί τα δεδομένα για πρόσθετες ή ενισχυτικές δόσεις. Προστίθεται πως ενώ τα δεδομένα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, «τα κράτη μέλη μπορούν να προγραμματίσουν τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων».

Στην ανακοίνωση, που έρχεται στα συνέχεια στα ευρήματα ενδιάμεσης τεχνικής έκθεσης που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης (ECDC), σημειώνεται ακόμα πως προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλων όσων δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, και πως προστατευτικά μέτρα όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων και χρήση μάσκας θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ειδικότερα, ο ΕΜΑ αναφέρει πως στη βάση των ευρημάτων του ECDC «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων στον γενικό πληθυσμό και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα», αλλά πως « η χορήγηση επιπλέον δόσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του αρχικού εμβολιασμού τους».

Ο ΕΜΑ επισημαίνει πως τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δείχνουν πως όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρουν «υψηλή προστασία έναντι νοσηλείας, σοβαρής νόσου και θανάτου» σε σχέση με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, καθώς ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 18 δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει πλήρως το εμβολιαστικό του σχήμα, «η προτεραιότητα τώρα θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός όλων των ατόμων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το συνιστώμενο εμβολιαστικό τους σχήμα».

Τονίζεται ακόμα η σημασία της συνέχισης της εφαρμογής προστατευτικών μέτρων όπως η φυσική αποστασιοποίηση, η καθαριότητα και η υγιεινή των χεριών και η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ διαχωρίζει τις περιπτώσεις ατόμων με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα (όπου κάνει λόγο για ενισχυτικές δόσεις) από αυτές ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπου αναφέρεται σε πρόσθετες δόσεις).

Όσον αφορά τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα (όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων), αναφέρεται πως σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μια επιπλέον δόση μπορεί να βελτιώσει την ανοσοανταπόκριση, και πως για αυτό θα πρέπει ήδη να εξετάζεται η επιπρόσθετη δόση. Επίσης, προστίθεται, θα μπορούσε να εξεταστεί η προληπτική παροχή πρόσθετης δόσης σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα και ιδιαίτερα σε άτομα που διαμένουν σε κλειστές δομές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι αρμόδιες για την καθοδήγηση των εκστρατειών εμβολιασμού σε κάθε χώρα είναι εθνικές τεχνικές συμβουλευτικές ομάδες (Νational Immunisation technical advisory groups, ΝΙΤΑG), καθώς γνωρίζουν τις συνθήκες σε κάθε χώρα «συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του ιού (ειδικά τυχόν παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία), τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τις ιδιαιτερότητες των εθνικών Συστημάτων Υγείας».

Ο ΕΜΑ, καθώς και το ECDC, καλούν σε συνέχιση της παρακολούθησης των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων και όσων διαμένουν σε κλειστές δομές, και καλούν τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για πιθανές προσαρμογές στα εμβολιαστικά τους προγράμματα στην περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε μία ή περισσότερες ομάδες του πληθυσμού.