Τι είπαν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά από χρόνια Τσαβούσογλου – Λαπίντ

Ο Λαπίντ έλαβε το τηλεφώνημα από τον Τσαβούσογλου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

geia 13 Λαπίντ, τηλεφώνημα, Τσαβούσογλου

Στην τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέρεται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το Αναντολού αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός Τύπος έδωσε επίσης μεγάλη θέση στην τηλεφωνική συνομιλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει επίσης ότι ο Λαπίντ έλαβε το τηλεφώνημα από τον Τσαβούσογλου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτή η συνομιλία ήταν ένα ακόμη σημάδι για το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρώτησε για την υγεία του Λαπίντ, ο οποίος νόσησε με κορωνοϊό πριν από περίπου 10 ημέρες και η καραντίνα του έληξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών ήταν το 2008.

Να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά το 2010, οι δύο χώρες απέσυραν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους. Το 2016, ελήφθησαν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων και διορίστηκαν αμοιβαία πρεσβευτές.

Ωστόσο, το 2018, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις και ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει ένα παρόμοιο βήμα, αφού το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας 60 άτομα.

Από τότε οι πρεσβευτές δεν επέστρεψαν ποτέ στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών ήταν ‘de facto’ επιτετραμμένοι από τότε.

Πηγή: ΚΥΠΕ