Τη λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποίησε ο Τζόνσον αναφερόμενος στην Μπούκα

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο.

7c6aaab2dfa81da0ca42eff1e7850a3d

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία» σε αναφορά του στις αποκαλύψεις περί σφαγής Ουκρανών αμάχων στην πόλη Μπούκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Φοβάμαι πως όταν κοιτάζει κανείς τι συμβαίνει στην Μπούκα, τις αποκαλύψεις που βλέπουμε των όσων έχει κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, δεν μου φαίνεται ότι απέχει πολύ από τη γενοκτονία», σχολίασε ο κ. Τζόνσον.

Συμπλήρωσε ότι δεν προξενεί έκπληξη η αντίδραση των υπολοίπων κρατών. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα, με τη Βρετανία στην πρώτη γραμμή, θα κινηθεί ξανά συντονισμένα για να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις και περισσότερες ποινές στο καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε μέχρι τώρα αναφερθεί σε προφανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους εισβολείς, αλλά είχε αποφύγει τη λέξη «γενοκτονία». Τη Δευτέρα η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε πει πως εναπόκειται στα διεθνή δικαστήρια να αποφανθούν για κάτι τέτοιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο.

Νωρίτερα ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ είχε πει πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει ώστε να σταματήσουν οι χειρότερες μαζικές δολοφονίες αμάχων που βιώνει η Ευρώπη από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Πηγή: ΚΥΠΕ