Τι προνοεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν;

bushehr nuclear power plant iran Ιράν, Πυρηνικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταρακουνάει για ακόμα μια φορά τα νερά των διεθνών σχέσεων, καθώς ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Τι προνοεί λοιπόν αυτή η συμφωνία;

 

5+1 χώρες

Η συμφωνία είναι μεταξύ του Ιράν και άλλων έξι χωρών (τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) και έχει ως στόχο να περιορίσει το πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα ελάφρυνσης των διεθνών κυρώσεων προς τη χώρα. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα.

Όριο στο ουράνιο

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με ισχυρή συγκέντρωση ενός ισότοπου (U-235) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βόμβας. Η συμφωνία προνοεί ότι η Τεχεράνη δεν θα έχει συγκεντρώσει πάνω από 3,67% ουράνιο και απαγορεύει την κατοχή πάνω από 660 κιλών ενισχυμένου ουράνιου. 

Τέρμα οι φυγόκεντροι

Μάλιστα με τη συμφωνία, χρειάστηκε να τερματίσει περίπου 20,000 φυγόκεντρους που χρειαζόντουσαν για το διαχωρισμό του ουρανίου με το U-235, και βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του Νατανζ και Φορδοου. Με βάση τη συμφωνία, το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιεί παλαιότερα μοντέλα φυγόκεντρων στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ και όχι πάνω από 5,060.

Όριο και στο πλουτώνιο

Ακόμα ένας τρόπος για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας είναι με τη χρήση πλουτώνιου, και πιο συγκεκριμένα μέσω μιας εξειδικευμένης διαδικασίας και ενός πυρηνικού αντιδραστήρα με την ονομασία “heavy water”.

H Τεχεράνη έχει στη διάθεση της ένα τέτοιο αντιδραστήρα στο Αρακ, ωστόσο η συμφωνία απαιτεί να μην χρησιμοποιείται. Μάλιστα πρέπει να τροποποιήσει τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε να μην παράγει απόβλητα. 

Επιθεωρήσεις

Λόγο της έλλειψης εμπιστοσύνης στη συμφωνία, υπάρχει ο όρος ότι οι εγκαταστάσεις του Ιράν μπορούν να επιθεωρηθούν ανά πάσα στιγμή και χωρίς περιορισμό σε όλες τις εγκαταστάσεις “που μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες”.

Κυρώσεις: ΟΚ

Το Ιράν έχει αποδεχτεί όλους τους πιο πάνω όρους. Πριν την συμφωνία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της Τεχεράνης είχαν παγιοποιηθεί λόγω των διεθνών κυρώσεων. Με την άρση των κυρώσεων, το Ιράν μπορεί να πουλάει πετρέλαιο και να εξάγει στις διεθνές αγορές. Η συμφωνία άρει και τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν και όσων έχουν εμπορικές συνδιαλέξεις μαζί του. 

 

Πηγή