Κοσμος

Το ελιξίριο της νεότητας βρήκαν οι επιστήμονες σε τυφλοπόντικες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ αναφέρουν πως μετέφεραν με επιτυχία ένα γονίδιο μακροζωίας από γυμνούς τυφλοπόντικες σε ποντίκια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της υγείας τους αλλά και την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Οι γυμνοί τυφλοπόντικες είναι γνωστοί για την μεγάλη διάρκεια ζωής τους αλλά και για την αντίσταση τους σε ασθένειες που έχουν να κάνουν με την ηλικία και έχουν από καιρό τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ με την εισαγωγή σε ποντίκια ενός συγκεκριμένου γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για την κυτταρική επιδιόρθωση και την προστασία, πιστεύουν ότι η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Nature, έχει ανοίξει συναρπαστικές πιθανότητες για να ξεκλειδωθούν τα μυστικά της γήρανσης και της παράτασης της ανθρώπινης ζωής.

«Η μελέτη μας παρέχει μια απόδειξη αρχής ότι κάποιοι μοναδικοί μηχανισμοί μακροζωίας που αναπτύχθηκαν σε είδη θηλαστικών, μπορούν να εξαχθούν ώστε να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής άλλων θηλαστικών», λέει η Vera Gorbunova, καθηγήτρια βιολογίας και ιατρικής στο Ρότσεστερ.

Το γονίδιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, μιας ουσίας που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες καθώς βρίσκεται σε μια ουσία που μοιάζει με ζελέ, η οποία τα περιβάλλει. Έχει επίσης σημαντικό ρόλο ως συστατικό του συνδετικού ιστού και βοηθά στην επούλωση των πληγών, τη λίπανση των αρθρώσεων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι γυμνοί τυφλοπόντικες παράγουν περισσότερο υαλουρονικό οξύ από άλλα τρωκτικά, οπότε έγιναν οι τέλειοι υποψήφιοι για την μελέτη. Παρόλο το μικρό τους μέγεθος, έχουν διάρκεια ζωής έως και 41 χρόνια, αριθμός δεκαπλάσιος από τα τρωκτικά παρόμοιου μεγέθους, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Οι επιστήμονες μετέφεραν επιτυχώς ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος υψηλού μοριακού βάρους (HMM-HA) από έναν γυμνούς τυφλοπόντικες σε ποντίκια. Αυτό οδήγησε σε βελτιωμένη υγεία και αύξηση κατά 4,4 τοις εκατό της μέσης διάρκειας ζωής των ποντικιών.

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός μακροζωίας που αναπτύχθηκε στον γυμνούς τυφλοπόντικες μπορεί να εξαχθεί σε άλλα είδη και να ανοίξει νέους δρόμους για τη χρήση του γονιδίου για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της υγείας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το γιατί το γονίδιο έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην ικανότητα του να ρυθμίζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Edaily.gr

Ροη Ειδησεων

Σωτήρα: Αιμοδοσία αφιερωμένη σε όλα τα θύματα του 1974

Το Κέντρο Νεότητας Σωτήρας, οι Κατηχητικές Συνάξεις και η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων διοργανώνουν αιμοδοσία αφιερωμένη…

25 Ιουνίου, 2024

Σωτήρα: Αναβίωσε το έθιμο του Τίμιου Σταυρού στο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της…

25 Ιουνίου, 2024

Οδηγοί Προσοχή! Γέμισε χαλίκια ο αυτοκινητόδρομος

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας προς Λεμεσό, πριν την έξοδο του Αγίου Τύχωνα, οι οδηγοί προτρέπονται να…

25 Ιουνίου, 2024

Αγία Νάπα: Την Πέμπτη η διάλεξη «Διαχείριση αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση αποβλήτων…

25 Ιουνίου, 2024

Λετυμπιώτης: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα

Εντελώς ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου είτε σε επιχειρήσεις,…

25 Ιουνίου, 2024

Φιντάν: Απειλεί Κύπρο και Ελλάδα – «Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει»

«Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει», δήλωσε…

25 Ιουνίου, 2024