Κοσμος

Το ελιξίριο της νεότητας βρήκαν οι επιστήμονες σε τυφλοπόντικες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ αναφέρουν πως μετέφεραν με επιτυχία ένα γονίδιο μακροζωίας από γυμνούς τυφλοπόντικες σε ποντίκια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της υγείας τους αλλά και την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Οι γυμνοί τυφλοπόντικες είναι γνωστοί για την μεγάλη διάρκεια ζωής τους αλλά και για την αντίσταση τους σε ασθένειες που έχουν να κάνουν με την ηλικία και έχουν από καιρό τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ με την εισαγωγή σε ποντίκια ενός συγκεκριμένου γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για την κυτταρική επιδιόρθωση και την προστασία, πιστεύουν ότι η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Nature, έχει ανοίξει συναρπαστικές πιθανότητες για να ξεκλειδωθούν τα μυστικά της γήρανσης και της παράτασης της ανθρώπινης ζωής.

«Η μελέτη μας παρέχει μια απόδειξη αρχής ότι κάποιοι μοναδικοί μηχανισμοί μακροζωίας που αναπτύχθηκαν σε είδη θηλαστικών, μπορούν να εξαχθούν ώστε να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής άλλων θηλαστικών», λέει η Vera Gorbunova, καθηγήτρια βιολογίας και ιατρικής στο Ρότσεστερ.

Το γονίδιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, μιας ουσίας που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες καθώς βρίσκεται σε μια ουσία που μοιάζει με ζελέ, η οποία τα περιβάλλει. Έχει επίσης σημαντικό ρόλο ως συστατικό του συνδετικού ιστού και βοηθά στην επούλωση των πληγών, τη λίπανση των αρθρώσεων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι γυμνοί τυφλοπόντικες παράγουν περισσότερο υαλουρονικό οξύ από άλλα τρωκτικά, οπότε έγιναν οι τέλειοι υποψήφιοι για την μελέτη. Παρόλο το μικρό τους μέγεθος, έχουν διάρκεια ζωής έως και 41 χρόνια, αριθμός δεκαπλάσιος από τα τρωκτικά παρόμοιου μεγέθους, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Οι επιστήμονες μετέφεραν επιτυχώς ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος υψηλού μοριακού βάρους (HMM-HA) από έναν γυμνούς τυφλοπόντικες σε ποντίκια. Αυτό οδήγησε σε βελτιωμένη υγεία και αύξηση κατά 4,4 τοις εκατό της μέσης διάρκειας ζωής των ποντικιών.

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός μακροζωίας που αναπτύχθηκε στον γυμνούς τυφλοπόντικες μπορεί να εξαχθεί σε άλλα είδη και να ανοίξει νέους δρόμους για τη χρήση του γονιδίου για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της υγείας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το γιατί το γονίδιο έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην ικανότητα του να ρυθμίζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Edaily.gr

Ροη Ειδησεων

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024

Έκοψε 5 πασσάλους της ΑΗΚ και έκλεψε εναέρια καλώδια μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου!

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής καλωδίων της ΑΗΚ, η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος…

16 Ιουνίου, 2024

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο – “Έσβησε” 84χρονη

Δεύτερος θάνατος με αιτία την θερμοπληξία έχει καταγραφεί το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με ενημέρωση…

16 Ιουνίου, 2024

Η μαρίνα Αγίας Νάπας επέκτησε το δικό της γήπεδο padel

Το δικό της γήπεδο Padel και μάλιστα ανοιχτό για το κοινό απέκτησε η Μαρίνα της…

15 Ιουνίου, 2024

Χειροπέδες σε 32χρονο για παιδική πορνογραφία

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας διερευνά η Αστυνομία, μέλη της οποίας προχώρησαν στη σύλληψη 32χρονου, για…

14 Ιουνίου, 2024

Νικολέττος, Κουτσόφτας, Λίλης, Μιχαήλ και Καούνας (ΕΙΚΟΝΑ)

Με μία κοινή χειραψία οι νεοεκλεγέντες τοπικοί αξιωματούχοι του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας έδωσαν το…

14 Ιουνίου, 2024