Το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να έχει προκαλέσει αύξηση νευρολογικού συνδρόμου

Το σύνδρομο GBS είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί μυϊκό μούδιασμα

e5cc07ad2f4b1a2bcbe277c7b7db2029 εμβόλιο

Το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της σοβαρής νευρολογικής πάθησης του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS) με τους επιστήμονες να αναζητούν κατά πόσο ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος στην εκδήλωση του συνδρόμου.
Το σύνδρομο GBS είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί μυϊκό μούδιασμα και πόνο και μπορεί να εμποδίσει την κίνηση, το περπάτημα, την κατάποση και, μερικές φορές, ακόμη και την αναπνοή.

Συνήθως προκαλείται από το μικρόβιο γαστρεντερίτιδας Campylobacter, το οποίο έχει μια επιφανειακή επίστρωση που μοιάζει ελαφρώς ανθρώπινη, και έτσι μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει το σώμα να επιτεθεί στα δικά του νεύρα αντί να εισβάλει στα μικρόβια, οδηγώντας σε GBS.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, οι επιστήμονες στο University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν αύξηση των κρουσμάτων GBS τις πρώτες δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά το εμβόλιο AstraZeneca, αλλά όχι σε άλλα εμβόλια, όπως το Pfizer ή το Moderna.

Όπως πολλά εμβόλια, το εμβόλιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό χιμπατζή για να μεταφέρει την πρωτεΐνη κορωνοϊού στο σώμα και οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι μια αντίδραση στον αδενοϊό μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο αδενοϊός συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να μιμείται τα ανθρώπινα κύτταρα με παρόμοιο τρόπο με το Campylobacter, μπερδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο σώμα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Michael Lunn (UCL Queen Square Institute of Neurology) δήλωσε: «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αυτές τις πολύ μικρές αυξήσεις στο GBS.

«Μπορεί να συμβαίνει μια μη ειδική ανοσολογική ενεργοποίηση σε ευαίσθητα άτομα, αλλά αν συνέβαινε αυτό, παρόμοιοι κίνδυνοι μπορεί να ισχύουν για όλους τους τύπους εμβολίων.

«Είναι λοιπόν λογικό να προτείνουμε ότι ο φορέας αδενοϊού πιθήκου, που χρησιμοποιείται συχνά για την ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του AstraZeneca, μπορεί να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο».

Ασυνήθιστη άνοδος στις αναφορές GBS

Τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊό χρησιμοποιούνται κατά μιας μεγάλης ποικιλίας παθογόνων μικροοργανισμών, της φυματίωσης, του HIV και της ελονοσίας.

Το GBS επηρεάζει περίπου 1.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και το 30 έως 40 τοις εκατό των περιπτώσεων δεν έχουν γνωστά αίτια, κάτι που οδηγεί τους ερευνητές να υποπτεύονται ότι ο αδενοϊός μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της γρίπης των χοίρων το 1976 στις ΗΠΑ, υπήρξε μια μικρή αύξηση του GBS που σχετίζεται με το εμβόλιο της γρίπης εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να αναρωτηθούν εάν τα εμβόλια Covid θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές του UCL πραγματοποίησαν μια πληθυσμιακή μελέτη δεδομένων του NHS στην Αγγλία για να παρακολουθήσουν τα ποσοστά κρουσμάτων GBS έναντι της ανάπτυξης εμβολιασμού.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφηκαν 996 κρούσματα GBS στην Εθνική Βάση Δεδομένων Ανοσοσφαιρίνης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπήρξε μια ασυνήθιστη άνοδος στις αναφορές GBS μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2021.

Για αυτούς τους δύο μήνες υπήρχαν περίπου 140 περιπτώσεις το μήνα σε σύγκριση με ιστορικά ποσοστά περίπου 100 ανά μήνα – μια αύξηση 40 τοις εκατό.

Η ανάλυση έδειξε ότι 198 περιπτώσεις GBS (20 τοις εκατό) εμφανίστηκαν εντός έξι εβδομάδων από τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση Covid-19 στην Αγγλία.

Συνολικά, μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca υπήρχαν 5,8 πλεονάζοντα κρούσματα GBS ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου, που ισοδυναμεί
με απόλυτη συνολική υπέρβαση μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 μεταξύ 98-140 περιπτώσεων.

Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό GBS που σχετίζεται με το Campylobacter σε 1.000.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson αυξάνει τον κίνδυνο GBS

Πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν επίσης ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson Janssen – το οποίο χρησιμοποιεί επίσης σύστημα εισόδου αδενοϊού – αυξάνει τον κίνδυνο GBS σε παρόμοια επίπεδα με το εμβόλιο AstraZeneca.

«Γνωρίζουμε ότι η Pfizer και η Moderna δεν προκαλούν BDS, αλλά η Johnson & Johnson και η AstraZeneca προκαλούν και ο μόνος σύνδεσμος κοινότητας είναι ένας φορέας αδενοϊού», πρόσθεσε ο καθηγητής Lund.

«Το Johnson & Johnson δεν είναι τα ίδιοεπειδή χρησιμοποιούν έναν ανθρώπινο αδενοϊό, αλλά είναι παρόμοιος και οι επιπτώσεις είναι ευρείες επειδή οι αδενοϊοί χρησιμοποιούνται σε πολλά εμβόλια και γενετικές θεραπείες.

«Τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι τεράστια και ο κίνδυνος είναι μικρός και δεν υπάρχουν τόσοι ιικοί φορείς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά είναι καλό το κοινό να γνωρίζει τους κινδύνους.

«Και θεωρητικά, αν γνωρίζουμε ποιος ιός προκαλεί το GBS, μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε και ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εξέλιξη της νόσου».

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain.

Τα οφέλη του εμβολίου «συνεχίζουν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων»

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε: «Σύνδρομο Guillain-Barre (GBS) έχει αναφερθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria. Ο κάθε είδους εμβολιασμός είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για το GBS και σημειώνεται στο χειρόγραφο ότι ο μικρός αριθμός των περιπτώσεων GBS φαίνεται παρόμοιος με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν προηγουμένως σε άλλες εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

«Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Vaxzevria είχε χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου που μελετήθηκε στο χειρόγραφο.

«Η μελέτη παρατηρεί ότι ο μικρός αριθμός κρουσμάτων πρέπει να συγκριθεί με τον αριθμό των λοιμώξεων, νοσηλειών και θανάτων που έχει αποτρέψει το εμβόλιο μας λόγω του Covid-19. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι παγκοσμίως το εμβόλιο έχει βοηθήσει στην πρόληψη 50 εκατομμυρίων περιπτώσεων Covid-19, πέντε εκατομμύρια νοσηλειών και έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές.

«Ο EMA και άλλοι διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, έχουν δηλώσει όλοι ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».