Το όπλο που σκότωσε τον Billy The Kid βγαίνει στο σφυρί

Δεν θα πιστεύετε πόσο κοστίζει σήμερα το εμβληματικό όπλο

billy the kid gettyimages 3088431 BILLY THE KID, ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, όπλο

Ένα από τα πιο θρυλικά όπλα της αμερικανικής Άγριας Δύσης βγαίνει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα καθώς πωλείται το όπλο που σκότωσε τον παράνομο Μπίλι ο Κιντ (Billy the Kid) του 19ου αιώνα.

Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 2-3 εκατ. δολλαρίων!

Το Colt single action ριβόλβερ του σερίφη Πατ Γκάρετ αναμένεται να πιάσει μεταξύ 2 εκατομμυρίων και 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams, ο οποίος περιέγραψε το όπλο ως «τον πιο εμβληματικό θησαυρό της πρώιμης δυτικής ιστορίας» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το όπλο προέρχεται από τη συλλογή ενός ζευγαριού από το Τέξας των Τζιμ και Τερέζα Ερλ που συγκέτνρωναν όπλα και άλλα αντικείμενα της Άγριας Δύσης για περίπου 50 χρόνια.

Ποιος ήταν ο Βilly the Kid

Ο Billy the Kid ήταν ένας καταζητούμενος στην Αριζόνα και το Νέο Μεξικό, ο οποίος είχε σκοτώσει οκτώ άντρες. Ο Γκάρετ τον εντόπισε σε ένα αγρόκτημα στο Φορτ Σάμερ στο Νέο Μεξικό, όπου τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στις 14 Ιουλίου 1881.

Την φωτογραφία του αληθινού ντεσπεράντο της Αγριας Δύσης Billy The Kid ανακάλυψε ερευνητής, αναζητώντας ιστορικά στοιχεία για τον νεαρό τρόμο της Αγριας Δύσης που έχει γίνει διάσημος σε γουέστερν αλλά και κόμικ του Λούκι Λουκ.

Η προσπάθεια και η πορεία ενός ερευνητή να βρει την σπάνια αυτή φωτογραφία, έγινε ντοκιμαντέρ στο National Geographic.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει λεπτομερώς τα χρόνια της σκληρής δουλειάς που χρειάστηκαν για να αποδείξει ότι ήταν πράγματι ο διαβόητος ντεσπεράντο στη φωτογραφία.

O διαβόητος κακοποιός γεννήθηκε ως Χένρι Μακ Κάρτι και ήταν απόγονος Ιρλανδών μεταναστών στη Νέα Υόρκη του 1859. Ταξίδεψε δυτικά με την οικογένειά του σε νεαρή ηλικία και είχε την πρώτη του σύγκρουση με το νόμο το 1875, όταν συνελήφθη για κλοπή ρούχων από ένα κινέζικο κατάστημα στη Σίλβερ Σίτι, στο Νέο Μεξικό.

Στη συνέχεια, εργάστηκε στη κομητεία Γκράχαμ ως αγρότης, ζευγολάτης, και καουμπόης. Η ηλικία του, η εμφάνιση και το μέγεθος του έδωσαν το παρατσούκλι «Τhe Kid».

Καθώς ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στην παρανομία, ταξίδευε από πόλη σε πόλη για να γλυτώσει από σερίφηδες και κυνηγούς κεφαλών και άλλαζε το όνομα του τακτικά, για να γίνει τελικά γνωστός ως Billy the Kid.

Ηταν διάσημος για τις ικανότητές του στα όπλα και σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο σκότωσε 21 άνδρες – ένα για κάθε έτος της σύντομης ζωής του. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι κάπου μεταξύ 4 και 9 ατόμων.

Θρύλος ή κακοποιός;

Πιστεύεται ότι ήταν 17 ετών όταν σκότωσε το πρώτο του θύμα το 1877 – αν και ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι θα μπορούσε να ήταν και μόλις 15 καθώς ο ακριβής χρόνος της γέννησής του δεν είναι γνωστός.

Ο Kid ήταν φιλικός και ευπαρουσίαστος με κομψό ντύσιμο και συχνά φορούσε ένα μεξικάνικο σομπρέρο. Αυτές οι ιδιότητες συνέβαλαν στην εικόνα του ως τόσο διαβόητο παράνομο αλλά και λαϊκό ήρωα.

Στον απόηχο του «Πολέμου της Κομητείας Λίνκολν», ο Λιου Γουάλας, ο νέος κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, δημοσίευσε μια λίστα καταζητούμενων που περιλάμβανε τον Kid, ο οποίος κατηγορούνταν για τη δολοφονία του σερίφη Μπρέιντι το 1978 που προσπάθησε να τον συλλάβει.

Τελικώς, ο Kid αναδείχθηκε σε θρύλο, με αμοιβή 500 δολάρια για τη σύλληψη του, νεκρός ή ζωντανός, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.

Τον Νοέμβριο του 1880, ο Kid και τρία από τα μέλη της συμμορίας του συνελήφθησαν και ο ίδιος δικάστηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Μπρέιντι. Καταδικάστηκε σε απαγχονισμό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη δικαστική φυλακή της κομητείας Λίνκολν, αλλά στις 28 Απριλίου, 1881 σκότωσε τους βοηθούς του Σερίφη, Τζέιμς Μπελ και Ρόμπερτ Ολινγκερ και δραπέτευσε.

Λίγο αργότερα, πυροβολήθηκε στην απόπειρα σύλληψης του από τον Σερίφη της Κομητείας Λίνκολν, Πάτρικ Φλόιντ Γκάρετ.

Κηδεύτηκε στο παλιό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Fort Sumner δίπλα σε δύο από τα μέλη της συμμορίας του.

in.gr