Το πολιτικό παρασκήνιο της διοργάνωσης της Eurovision στην Ιερουσαλήμ

kx4lbsh9amrybwsbc2gg Eurovision, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, Ισραήλ

Στον αέρα βρίσκεται η τοποθεσία στην οποία θα διεξαχθεί 64ος διαγωνισμός της Eurovision, το 2019. Ο λόγος είναι οι αιματηρές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τα εγκαίνια της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η αμφιλεγόμενη πρωτεύουσα

Η Αμερικανική Πρεσβεία βρισκόταν στο Τελ Αβίβ, ωστόσο μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θεωρεί “ενιαία και αδιαίρετη” πρωτεύουσα του κράτους του από το 1949.

Το γεγονός έφερε κύματα διαδηλώσεων από τους Παλαιστίνιους, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο οραματίζονται.

Το συγκεκριμένο τμήμα κατελήφθη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 και στην συνέχεια προσαρτήθηκε. Πρόκειται επομένως για μια ιστορική πόλη την οποία διεκδικούν τόσο το Ισραήλ, όσο και οι Παλαιστίνιοι.

EBU: Μην κλείσετε τα εισιτήριά σας

Η EBU κάλεσε τους λάτρεις του θεσμού να μην αγοράσουν ακόμα τα εισιτήριά τους για τη Eurovision 2019, αφού παρά τη νίκη του Ισραήλ, δεν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως για τη διοργάνωση του διαγωνισμού σε χώρο συγκρούσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τους eurofans.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν λέει να υποχωρήσει και να διοργανώσει τη μεγάλη γιορτή του τραγουδιού σε κάποια άλλη πόλη, όπως το Τελ Αβίβ.

Με τη σειρά της η EBU εξετάζει το σενάριο ο διαγωνισμός να διεξαχθεί σε κάποια άλλη χώρα, με υποψήφιους την Κύπρο και την Αυστρία, χώρες οι οποίες έχουν καταλάβει τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Στο παρόν στάδιο γίνονται σκέψεις και διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να τελεσφορήσουν μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Η θέση της Κύπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση, σέβεται τα κυριαρχικά καθεστώτα των κρατών και τηρεί άριστες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Παλαιστίνη, ωστόσο μένει σταθερή στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικά στην απόφαση 478 ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Ποιες χώρες έχουν Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όχι όμως και οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διατηρούν τις Πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, αφού στην περιοχή της Ιερουσαλήμ επικρατούν εντάσεις.

Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ έχουν οι:

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ρουμανίας, εξέφρασε την επιθυμία να μεταφέρει την Πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο ο Πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, άναψε το κόκκινο φως στη μετακίνηση.

Και ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ , αλλά στο παρόν στάδιο, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την επαναλειτουργία ενός τιμητικού προξενείου και την εγκατάσταση πολιτιστικού κέντρου στην πόλη.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, διαβεβαίωσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ότι η χώρα του θα διατηρήσει την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.

 

Πηγή