Το βρετανικό Υπ. Πολιτισμού δεν συζητά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει συνομιλίες για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

40A98948 F443 47CD A1CC 4FAACCDE5680

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου  διεξάγει συνομιλίες για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, πλην εντός του πλαισίου επισήμων συνεδριάσεων της UNESCO, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Πολιτισμού Στιούαρτ Άντριου.

Ο Υφυπουργός κλήθηκε από τον Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Δρ. Μάθιου Όφορντ να παρουσιάσει αν και ποιες συνομιλίες έχει κάνει το Υπουργείο την τελευταία διετία με το Βρετανικό Μουσείο, με τον επιχειρηματία και ιδρυτή της οργάνωσης Parthenon Project Γιάννη Λέφα και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο κ. Στιούαρτ απάντησε πως «οι μόνες συζητήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο επί του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα συμβαίνουν εντός των επισήμων συναντήσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας στην UNESCO, με την τελευταία στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι του Μαΐου του 2022».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τον κ. Λέφα ή άλλα εξωτερικά εμπλεκόμενα μέρη.

Σε ό,τι αφορά το Βρετανικό Μουσείο, ο κ. Άντριου επανέλαβε το επιχείρημα πως οι επίτροποι διοίκησης είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών και λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

Υπενθύμισε πως ο νόμος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του, καθώς και ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ