Tουρκία: Ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών

"Το εν λόγω κοίτασμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο"

fc1588943ecb2881e72ed09a7747e0fd Τουρκία

Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Sabah (12.07.22) κοιτάσματα σπάνιων γαιών ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Εσκίσεχιρ της κεντρικής Μικράς Ασίας. Σε ανασκόπηση του Τουρκικού Τύπου από το ΓΤΠ , σημειώνεται πως στο δημοσίευμα αναφέρει ότι το εν λόγω κοίτασμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σε πρώτο στάδιο θα γίνει εξόρυξη 1200 τόνων μεταλλευμάτων ενώ αργότερα σχεδιάζεται η δημιουργία μιας βιομηχανικής εγκατάστασης για την εξόρυξη 570 χιλιάδων τόνων μεταλλευμάτων τον χρόνο. Από την επεξεργασία των μεταλλευμάτων αναμένεται να παραχθούν 10 χιλιάδες τόνοι οξειδίων σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνοι βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνοι φθορίτη και 250 τόνοι θορίου.

Σύμφωνα με την Ντέρια Μαρασλίογλου, Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Τεχνολογίας της κρατικής εταιρείας Μεταλλείων και Χημικών Eti Maden, το θόριο χρησιμοποιείται στην αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε διάφορες συσκευές τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων. Εκτιμάται δε, ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αντικαθιστώντας το ουράνιο.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται σε πεδία όπως οι οπτικές ίνες, οι δορυφορικές επικοινωνίες, οι έξυπνοι πύραυλοι, οι κυψέλες καυσίμου, οι ιατρικές απεικονίσεις και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα στοιχεία σπανίων γαιών χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικής, στη βιομηχανία μεταλλουργίας, στην παραγωγή λέιζερ και στην παραγωγή μαγνητών, αναφέρει η εφημερίδα.

sigmalive.com