Τουρκία: Φωνές διαμαρτυρίας για τις αυξημένες τιμές ενέργειας

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κοντά στο 50% τον Ιανουάριο, αυξάνοντας το κόστος ζωής για τους Τούρκους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ​​μετά το κραχ στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο του 2021

imagew 30 Τουρκία

Καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και μια θρησκευτική ομάδα στην Τουρκία διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη για την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, ενώ οι γιατροί πραγματοποίησαν μονοήμερη στάση εργασίας για τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς ένα κύμα δυσαρέσκειας που τροφοδοτήθηκε από τον πληθωρισμό εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κοντά στο 50% τον Ιανουάριο, αυξάνοντας το κόστος ζωής για τους Τούρκους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ​​μετά το κραχ στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο του 2021, που πυροδοτήθηκε από την ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική Κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50% φέτος λόγω των αναταραχών. Ωστόσο, αύξησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της βενζίνης και των διοδίων, λόγω της αστάθειας των τιμών των εισαγωγών, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και αυξάνοντας την φτώχεια.

Η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών της Τουρκίας αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τους τόπους λατρείας τους, τα τζεμεβίτες, όπου προσκυνούν.

“Ελάτε να μας κόψετε το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τζεμεβίτες μας δεν είναι επαγγελματικοί χώροι, είναι τόποι λατρείας μας”, είπε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας Αλεβιτών Τζελάλ Φιράτ στο Twitter, όπου δημοσίευσε έναν λογαριασμό ρεύματος 30.000 τουρκικών λιρών ($2.200) που οφείλει ο σύλλογος των Αλεβιτών.

Κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων τοποθέτησαν ανακοινώσεις στα παράθυρα που έδειχναν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως κατέδειξαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ογκούζ Κάαν Σαλίτσι, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, είπε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος ορισμένων νοικοκυριών ήταν τόσο υψηλοί όσο το νοίκι τους.

“Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει, στο σπίτι ή στη δουλειά. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Αποσύρετε αμέσως τις αυξήσεις τιμών!” έγραψε στο Twitter.

Δήμαρχοι από 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Εκρέμ Ιμάμογλου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, απαίτησαν δράση από την κεντρική Κυβέρνηση για να ελαφρύνει το «αφόρητο» βάρος των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.

«Οι σημαντικές αυξήσεις δυσχεραίνουν τώρα τις τοπικές διοικήσεις να παρέχουν υπηρεσίες», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία σε όλη την χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να αναζητήσουν καλύτερα δικαιώματα και καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους και είπαν ότι αντιμετωπίζουν ένα πιο εχθρικό περιβάλλον εργασίας εν μέσω της έξαρσης της παραλλαγής όμικρον της COVID-19 και της δυσαρέσκειας των ασθενών.

“Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Οι μισθοί μας έχουν διαβρωθεί σοβαρά, φυσικά, όπως για όλους τους άλλους, αλλά προσπαθούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον”, δήλωσε ο 46χρονος Deniz Devrim, οικογενειακός γιατρός σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν περίπου 100 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.