Τριπλό πακέτο για τη χρηματοδότηση εργασίας, μμε και κρατών με 540 δισ.Ευρώ συμφώνησε το Eurogroup

eurogroup GR IBNA Coronavirus, EUROGROUP, Ευρώπη, Νέα Αμμοχώστου

Ένα συνεκτικό πακέτο απάντησης στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας του COVID19 και την προετοιμασία για την ανάκαμψη, μετά από την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία θα μπει η ΕΕ, με κεντρικό στόχος τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, συμφώνησε το Eurogroup.

“Αυτή η απάντηση περιέχει τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις που θα ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε την απάντηση στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά. Αυτή τη φορά, είναι διαφορετική”, ξεκαθάρισε ο Μάριο Σεντένο, Πρόεδρος του Eurogroup.

“Έχουμε ήδη δει μια ταχεία, μαζική, συντονισμένη ώθηση από τις νομισματικές, δημοσιονομικές αρχές και από τις ρυθμιστικές αρχές. Σχεδόν 3% του ΑΕΠ δημοσιονομικών μέτρων, αυξημένη ευελιξία, πρόσθετα συστήματα ρευστότητας ύψους 16% του ΑΕΠ. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, οι αριθμοί ανεβαίνουν. Εάν συνδυάσουμε αυτούς τους αριθμούς, θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε σε τρισεκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε.

“Απαντήσαμε το αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που προστατεύει” – σε 16,5 ώρες και πολλές περισσότερες ώρες προετοιμασίας σημείωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

“Δώσαμε Ευρωπαϊκή λύση σε χρόνο ρεκόρ”, ανέφερε καταγράφοντας τη συμφωνία για 3 δίχτυα προστασίας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, και κράτη.

“”Δημιουργήσαμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την τελευταία κρίση – αυτό χρειάστηκε πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς. Πολλές έχουν καταστραφεί σε λίγες μόνο εβδομάδες. Χρειαζόμαστε ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν πολλές άλλες στο μέλλον. Επί του παρόντος, στηριζόμαστε αποκλειστικά στα δίχτυα ασφαλείας που υπάρχουν σε κάθε κράτος μέλος. Αυτά έχουν πολλές μορφές – προγράμματα στήριξης της εργασίας με μειωμένο ωράριο, επιδόματα ανεργίας και πολλά άλλα προγράμματα. Αλλά αυτά τα δίχτυα ασφαλείας αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πίεση σε ορισμένα μέρη της Ένωσης μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαιρετίσαμε τη δημιουργία ενός προσωρινού ευρωπαϊκού μέσου στήριξης των εθνικών δικτύων ασφαλείας σε αυτή την κρίση – αυτό που η Κομισιόν έχει ονομάσει `SURE`. Αυτό θα συγκεντρώσει τη συλλογική χρηματοοικονομική μας δύναμη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διοχετεύσουμε μέχρι 100 δισ. Ευρώ στα εθνικά συστήματα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Τούτο θα προωθηθεί και θα τελειοποιηθεί στη νομοθετική διαδικασία”.

Ακολούθως ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ με 200 δισ. Ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 240δισ.Ευρώ από τον ESM για τα ίδια τα Κ-Μ.

Οι Υπουργοί Συμφώνησαν ακόμη να δημιουργήσουν πακέτο στήριξης για τις δαπάνες υγείας μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ των Κ-Μ κοντά στα 240δισ.Ευρώ . “Αυτό αποτελεί σημαντική διασφάλιση για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ , θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα μέλη του ΕSM, με τυποποιημένους όρους, με βάση την εκ των προτέρων αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων”, ανακοίνωσε ο Μ. Σεντένο. “Κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ που ζητεί αυτή τη στήριξη εξακολουθεί να υπόκειται στα πλαίσια οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού και επιτήρησης της ΕΕ”, σημείωσε. “Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι η χώρα να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να στηρίξει την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης γύρω από τον COVID 19”, διευκρίνισε.

Τέλος όταν η κρίση υγείας τελειώσει, οι 27 θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, μετά από καθοδήγηση των ηγετών, σε συνδυασμό με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Όπως δήλωσε ο Μ. Σεντένο: “ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσει βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής. Αλλά σήμερα συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις που θα χρειαστεί για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, πιο πράσινη, πιο ανθεκτική και πιο ψηφιακή οικονομία”.

“Όπως και με τα τρία δίχτυα ασφαλείας, το εν λόγω ταμείο θα συγκέντρωνε την οικονομική μας δύναμη για να επιταχύνει τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε. Το εν λόγω ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχοθετημένο και ανάλογο με το έκτακτο κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει στην εξάπλωσή του κόστους στην πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Υπό την καθοδήγηση των ηγετών, οι συζητήσεις σχετικά με νομικές, πρακτικές και οικονομικές πτυχές θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη λήψη απόφασης”, ανακοίνωσε.

“Ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω της έκδοσης κοινού χρέους, άλλα κράτη μέλη δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι”, κατέγραψε.

“Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Σήμερα συμφωνήσαμε τρία δίχτυα ασφαλείας και ένα σχέδιο για την αποκατάσταση, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούμε ε μαζί και ότι δεν θα αναπτυχθούμε ξεχωριστά όταν ο ιός θα είναι πίσω μας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ