Τσαβούσογλου: Αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αλλιώς θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία ελληνικών νησιών

b tsav Τσαβούσογλου

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ζήτημα Τουρκίας. Όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για το ενεργειακό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες –όπως έχω πει πολλές φορές– δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου».

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Anadolu