Κοσμος

Τσαβούσογλου: Κι η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ

Την Ελλάδα έβαλε και σήμερα στο στόχαστρό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την ‘Μακεδονία’, όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Σουηδία και Φινλανδία να σταματήσουν τη στήριξη στην τρομοκρατία και να άρουν το εμπάργκο όπλων»

«Το αίτημά μας -πρόσθεσε- είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.

Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο».

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024