Τζεφ Μπέζος: Γνωρίστε τον πλουσιότερο άντρα στον κόσμο

Jeff Bezos Πλουσιότερος άντρας

Όπως τα πηγαίνει η Amazon, έτσι τα πηγαίνει και η περιουσία του Τζεφ Μπέζος. Συνολικά ήταν μια θετική χρονιά για τη μετοχή του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτό διατήρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον ιδρυτή της και CEO της στην κορυφή της λίστας του 2019 του Forbes για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, με μια περιουσία ύψους 131 δισ. δολ. Είναι αυξημένη κατά 19 δισ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Την προηγούμενη χρονιά, ο Μπέζος έγινε το πρώτο πρόσωπο που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes, με περιουσία 100 δισ. δολ. ή και παραπάνω. Αν και η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ των 2.012 δολ. που κατέγραψε τον Αύγουστο, ακόμα έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή που είχε έναν χρόνο νωρίτερα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να διατηρήσει την τεράστια περιουσία του με την είδηση του διαζυγίου του που εκκρεμεί. Στις 9 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μακένζι αποφάσισαν να χωρίσουν μετά από 25 χρόνια γάμου. Ο Μπέζος το έκανε να φαίνεται φιλικό, γράφοντας ότι “παράλληλα βλέπουμε μπροστά μας ένα όμορφο μέλλον ως γονείς, φίλοι και συνεργάτες σε διάφορα εγχειρήματα”.

Όμως αργότερα την ίδια μέρα, το περιοδικό National Enquirer αποκάλυψε ότι είχε ανακαλύψει έναν δεσμό μεταξύ του Τζέφ Μπέζος και της πρώην τηλεοπτικής παρουσιάστριας Λόρεν Σάντσεζ, προσθέτοντας ότι είχε στη διάθεσή του φωτογραφίες των δυο τους και tweet που είχαν ανταλλάξει. Ο Μπέζος απάντησε στις 7 Φεβρουαρίου, τουϊτάροντας μια ανάρτηση που είχε κάνει στην ιστοσελίδα Medium, στην οποία κατηγορούσε τον εκδότη του National Enquirer και δημοσιοποιούσε δύο email —ένα στο οποίο διατυπωνόταν η απειλή δημοσίευσης προσωπικών φωτογραφιών του Μπέζος με τη Σάντσεζ και ένα δεύτερο με μια λίστα “όρων συμφωνίας” που περιλάμβανε “μια δημόσια, αμοιβαία συμφωνημένη παραδοχή από την πλευρά του Μπέζος, η οποία να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία γνώση για να υποστηρίζει ότι η κάλυψη του διαζυγίου του από την AM (σ.σ. μητρική εταιρεία του περιοδικού) ήταν πολιτικά υποκινούμενη”.

Η American Media, που εκδίδει το National Enquirer, εξέδωσε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι “η American Media πιστεύει ακράδαντα ότι ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου σε ό,τι αφορά την κάλυψη του διαζυγίου του κ. Μπέζος”, αλλά προσέθετε πως το διοικητικό της συμβούλιο ήταν αποφασισμένο να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του Μπέζος. Έκτοτε, δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες από καμία πλευρά για το ζήτημα αυτό.

Η είδηση ότι ο Μπέζος παίρνει διαζύγιο εγείρει πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το αν θα διατηρήσει τον έλεγχο της Amazon —κατέχει το 16% των μετοχών της εταιρείας— και το τι θα συμβεί στην περιουσία του. Όπως επισήμανε το Forbes τον Ιανουάριο, η πολιτεία της Ουάσινγκτον απαιτεί από τα ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο να χωρίσουν ίσα “την κοινή τους περιουσία”, συμπεριλαμβανομένων όλων των εσόδων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου.

Μια συμφωνία πριν ή μετά τον γάμο θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν είναι γνωστό αν το ζεύγος Μπέζος έχει συνάψει κάποια συμφωνία τέτοιου τύπου. Δεν είναι πιθανό να έχουν κάνει κάποια προγαμιαία συμφωνία, γιατί το ζευγάρι παντρεύτηκε προτού ο Μπέζος ιδρύσει την Amazon και η Μεκένζι ήταν η λογίστρια της εταιρείας. Αν η Μακένζι Μπέζος πάρει τα μισά της περιουσίας του ζευγαριού, θα γίνει η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο. Ωστόσο, έως ότου υπάρξουν λεπτομέρειες για το πώς θα χωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, διατηρούμε την περιουσία στο όνομα του Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπέζος και οι “προκάτοχοί” του

Ο Μπέζος είναι ένας από τους μόλις τέσσερις ανθρώπους που έχουν διατηρήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων 10ετιών. Οι άλλοι είναι: Ο CEO της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, που ήταν πρώτος στη λίστα για μία χρονιά, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Χελού, που είχε αυτόν τον τίτλο για τέσσερα χρόνια και ο Μπιλ Γκέιτς, που ήταν πρώτος στη λίστα για 12 χρόνια μεταξύ 2001 και 2017. Αν ο Γκέιτς δεν είχε δώσει 35,8 δισ. δολ. στο ίδρυμά του, θα ήταν πρώτος και φέτος -αν και οριακά.

Πηγή: Philenews/Forbes/Kerry A. Dolan