Βαρκελώνη: Μαζικές διαδηλώσεις για τη σύλληψη των ηγετών των αυτονομιστών

mazikes diadilwseis gia ti sullipsi twn igetwn twn autonomistwn

 Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν χθες Τρίτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση δύο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας, τον Ζόρντι Κουσάρτ και τον Ζόρντι Σάντσες, την ώρα που η κρίση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελόνης βαθαίνει.

Νωρίς το βράδυ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις της Βαρκελόνης, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία». Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν 200.000.

«Οι διεφθαρμένοι εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι και οι άνθρωποι που οργανώνουν πολιτισμένες, ειρηνικές διαδηλώσεις έχουν μπει όλοι φυλακή», κατήγγειλε η Μαρία Μιράκλ, μια διαδηλώτρια 77 ετών.

«Θέλουν να μας τρομάξουν για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ανεξαρτησία, όμως καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε ο Ελίας Χουαρίθ, ένας ζαχαροπλάστης 22 ετών.

Υπέρ των διαδηλωτών εκφράστηκε και ένας διάσημος Καταλανός, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πρώην παίκτης και προπονητής της Μπαρτσελόνα, που πλέον είναι μάνατζερ της Μάντσεστερ Σίτι και ο οποίος αφιέρωσε στους δύο φυλακισμένους ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας τη νίκη της ομάδας του χθες το βράδυ.

Εξάλλου χθες το μεσημέρι χιλιάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν τις δουλειές τους για να κρατήσουν μερικών λεπτών σιγή και να ζητήσουν «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων».

Το ίδιο έπραξαν ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου.

Η Μαδρίτη έχει δώσει διορία στον Πουτζντεμόν ως αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Αν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι ενδέχεται να αναστείλει εντελώς την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Αν και η κοινωνία της Καταλονίας είναι διχασμένη σχεδόν σε ίσα μέρη σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, οι αυτονομιστές θεωρούν ότι διαθέτουν τη νομιμότητα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, στο οποίο συμμετείχε το 43% του πληθυσμού της επαρχία και ψήφισε σε ποσοστό 90% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το χάσμα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελόνης μοιάζει να βαθαίνει συνεχώς.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση κινητοποιήσεων, οι οποίες όπως πάντα θα είναι ειρηνικές», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος της Omnium Cultural, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κουσάρτ.

 

Πηγή: TheToc