Βερολίνο και Παρίσι δεν αναγνωρίζουν μια ανεξάρτητη Καταλονία

berolino kai parisi den anagnwrizoun mia aneksartiti katalonia

Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» πλέον η Ισπανία, καθώς η καταλανική βουλή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας ενώ η ισπανική γερουσία «απάντησε» άμεσα υπερψηφίζοντας το άρθρο που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής. 

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Αλλά κι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την “πλήρη στήριξή του”.

Με την σειρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία». 

upl59f35acb043bb
 

 

 

Πηγή: TheToc