VIDEO: Η στιγμή που καταρρέει το ιστορικό και γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo

Σημείο γνώριμο στην κοινή γνώμη καθώς είχε εμφανιστεί σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες

Η στιγμή που καταρρέει το ιστορικό και γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo

Την περασμένη Τετάρτη (1/12) κόπηκε ένα από τα τελευταία συρματόσχοινα που κρατούσε στη θέση του τον βάρους 820 τόνων δέκτη πάνω από το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο γιγάντιος δέκτης έπεσε από ύψος 150 μέτρων και έδωσε τη χαριστική βολή στο εμβληματικό ραδιοτηλεσκόπιο, θέτοντάς το οριστικά εκτός λειτουργίας. Το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo είχε αφεθεί στη μοίρα του από το 2011 λόγω έλλειψης κονδυλίων!

Σήμερα το εθνικό επιστημονικό ίδρυμα των ΗΠΑ (NSF) έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από drone που δείχνουν τη στιγμή της καταστροφής. Μάλιστα τα πλάνα είναι τόσο λεπτομερή που φαίνεται ακριβώς το συρματόσχοινο που σπάει!

Η κατάρρευση, που προκάλεσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, συνέβη λόγω «θραύσης στον άνω τομέα των τριών πύργων στήριξης του διαμέτρου 305 μέτρων τηλεσκοπίου», αναφέρει το NSF σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Όταν έπεσε ο δέκτης του τηλεσκοπίου έπεσαν επίσης και τα καλώδια στήριξης», τονίζεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Από την κατάρρευση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ τυχόν περιβαλλοντικές συνέπειες ερευνώνται».

Η κατάρρευση, ουσιαστικά, ξεκίνησε με τη θραύση των δύο κυρίων καλωδίων στήριξης, μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη. Για αυτό και το NSF είχε ανακοινώσει την πρόθεση να αποσυναρμολογηθεί το τηλεσκόπιο. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε να συμβεί.

Το εμβληματικό τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε το 1963 και ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι την κατασκευή του ρωσικού Rattan-600 το 1975 διαμέτρου 576 μέτρων. Σκοπός του Arecibo ήταν ο εντοπισμός ζωής σε άλλους πλανήτες.

Εντυπωσιακό σε μέγεθος είχε γίνει συχνά χώρος γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών όπως το Goldeneye (1995) με τον Pierce Brosnan, το Contact (1997), το Species (1995) και αρκετές ακόμα.