Βloomberg: Η Κομισιόν δίνει «πράσινο φως» για έμμεσες πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια

Νέες αναθεωρημένες οδηγίες προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις πληρωμές των εταιρειών ενέργειας προς τη Ρωσία εξέδωσε η Κομισιόν #Breaking

european flags αέριο, Ενέργεια, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, κόσμος, Πληρωμές, Ρωσία, Φυσικό Αέριο

Στις οδηγίες της ΕΕ σημειώνεται πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι αποτρεπτικές σε κάτι τέτοιο. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου μειώθηκαν για δεύτερη ημέρα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες πληρωμών.

Οι έμποροι περίμεναν με ανυπομονησία τις ενημερωμένες οδηγίες, καθώς οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμών λήγουν μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ρωσία είχε ζητήσει από τις εταιρείες να αποδεχθούν μια νέα μέθοδο συναλλαγής που θα περιελάμβανε το άνοιγμα δύο λογαριασμών στη Gazprombank, έναν σε ευρώ ή δολάρια και έναν άλλο σε ρούβλια.

Η ιταλική Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στη ρωσική τράπεζα μέχρι την Τετάρτη, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Στις επικαιροποιημένες συστάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια. Το μπλοκ θα μπορούσε επίσης να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εάν η Ρωσία μειώσει ή περιορίσει σημαντικά τις αποστολές, σύμφωνα με ένα προσχέδιο μέτρων παρέμβασης στην αγορά ενέργειας που βρέθηκε στην κατοχή του Bloomberg.

Οι υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες προσθέτουν στην πτωτική τάση των τιμών, ενώ η ισχυρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας που αναμένεται στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα μειώνει την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, συνεχίζουν να καταφθάνουν πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρέχοντας στην ήπειρο εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης βελτιώνονται.

Η Γερμανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο εφοδιασμός της με φυσικό αέριο παραμένει σταθερός, παρόλο που οι αποστολές καυσίμων της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας αναμένονταν να είναι χαμηλότερες, με βάση τις παραγγελίες. Την περασμένη εβδομάδα, οι ροές προς την Ευρώπη μέσω της διαδρομής περιορίστηκαν αφού ένα βασικό σημείο διασυνοριακής εισόδου ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της δραστηριότητας των στρατευμάτων στο έδαφος.