Βρετανία: 3 εκατομμύρια πολίτες με άδεια ασθενείας την πρώτη βδομάδα του 2022

Οι απουσίες των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 18%

virus omicron, απουσίες, Βρετανία, εργαζομενοι, πανδημία

Η ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον αύξησε δραματικά τον αριθμό των απουσιών από την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την πρώτη εβδομάδα του 2022, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Bloomberg.

Οι απουσίες των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 18% και έφθασαν το 1,6 εκατ. την εβδομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η GoodShape. Συνολικά, υπολογίστηκε ότι μολύνθηκαν 3,1 εκατ. Βρετανοί την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι μια αργία στις 3 Ιανουαρίου για τη νέα χρονιά σήμανε τετραήμερη εργασία για τους Βρετανούς εκείνη την εβδομάδα.

omicron effect omicron, απουσίες, Βρετανία, εργαζομενοι, πανδημία

Ο αριθμός των απουσιών στις αρχές της νέας χρονιάς αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της επίπτωσης της εξάπλωσης της Όμικρον κυριαρχεί στη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της GoodShape, το κύμα μολύνσεων κόστισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,3 δισ. στερλίνες.

Στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, στις 4 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν στη χώρα 218.724 κρούσματα Covid-19.

Οι απουσίες μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 26% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε μια σειρά τομέων της αγοράς εργασίας. Στον τομέα υγείας οι απουσίες άγγιξαν τις 562.000. Όπως αναφέρει ο Κρις Χόπσον, επικεφαλής της NHS Providers, η τρέχουσα κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την καλή υγεία του προσωπικού.

Από τα σχολεία απουσίασε το 8,8% του προσωπικού , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Τουλάχιστον 585 πρώην δάσκαλοι επέστρεψαν στα σχολεία για να καλύψουν τα κενά.

Πάνω από τους μισούς απόντες εργαζόμενους, λείπουν από την εργασία τους λόγω μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Covid-19 και μόνο το 12% απουσιάζει για μη ιατρικούς λόγους. Την περσινή χρονιά τα ποσοστά αυτά ήταν σχεδόν ίσα.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr