Βρετανία: Πρωτοπορεί στις δοκιμές εμβολίων σε εσκεμμένα μολυσματικους

koronaios proto epiveveomeno krousma stin ispania Coronavirus, εμβόλιο, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Μεγάλη Βρετανία, μολυσματικοί

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει τη δοκιμή εμβολίων κατά της COVID-19 σε εθελοντές οι οποίοι θα μολυνθούν εσκεμμένα με τον SARS-Cov-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί την ασθένεια.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο με κυβερνητική χρηματοδότηση σε ασφαλή υγειονομική τοποθεσία του ανατολικού Λονδίνου, όπου οι νεαροί και κατά τα αλλά υγιείς εθελοντές θα μείνουν σε καραντίνα κάποιων εβδομάδων. Πρώτα θα τους χορηγηθεί κάποιο από τα υπό δοκιμή εμβόλια και έπειτα από περίπου ένα μήνα θα τους χορηγηθεί δόση του κορωνοϊού.

Επικεφαλής των δοκιμών θα είναι η βρετανική εταιρεία φαρμακευτικών δοκιμών hVivo, με τη συμμετοχή του Imperial College. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος των δοκιμών θα είναι να αξιολογηθούν ταχύτερα τα πλέον υποσχόμενα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ντόμινικ Γουίλκινσον εκφράζει τη στήριξή του στο σχέδιο, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια απειλή από την Covid και είναι ηθική επιταγή να διεξαγάγουμε καλά ελεγχόμενες μελέτες-‘πρόκληση’ για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου και μετά να εντοπίσουμε τα καλύτερα εμβόλια».

Η αρμόδια Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης της Βρετανίας, που πρέπει να εγκρίνει αυτές τις λεγόμενες «δοκιμές-πρόκληση», ανέφερε ότι αυτές μπορούν να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και ότι η ασφάλεια των εθελοντών είναι η ύψιστη προτεραιότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ