Welt: H Rheinmetall συμβιβάζεται για τις μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνα για τα Leopard

Κατάφερε να πέσει στα μαλακά για τα Leopard και τα εναέρια αμυντικά συστήματα.

leopard tank germany Γερμανία, Ελλάδα, Μίζες, Τανκ

Μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών η γερμανική εταιρεία Rheinmetal κατέληξε σε συμβιβασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων στελεχών της Axa και της HDIσχετικά με το πρόστιμο που θα καταβάλει για την υπόθεση διαφθοράς με μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε μεσάζοντα στην Ελλάδα που φρόντιζε να γίνονται παραγγελίες τανκ Leopard και εναέριων αμυντικών συστημάτων, το διάστημα 2001-2011.

Το ποσό που καλείται να καταβάλει είναι 6,75 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ποσό πολύ μικρότερο από το πρόστιμο των 37 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει η Εισαγγελία της Βρέμης, το 2014. «Η Rheinmetal παραδέχεται ότι η ζημιά της εταιρείας είναι σαφώς μεγαλύτερη του ποσού αυτού παραπέμποντας στα 42 εκατ. ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν ως προμήθεια στον Έλληνα μεσάζοντα, το πρόστιμο των 37 εκατ. ευρώ το οποίο επιβλήθηκε καθώς επίσης και 4 εκατ. ευρώ για τις έρευνες και τους δικηγόρους, δηλαδή σύνολο 90 εκατ. ευρώ. 

leopard germany Γερμανία, Ελλάδα, Μίζες, Τανκ

Κατά τα φαινόμενα, η εταιρεία θέλει να κλείσει την υπόθεση, γι’ αυτό και συμβουλεύει τους μετόχους της να συμφωνήσουν με τον συμβιβασμό διότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσό δικαστικά, δεδομένου ότι και ο Έλληνας μεσολαβητής είναι πλέον πολύ ηλικιωμένος. Μια δημόσια διαδικασία εξάλλου περιέχει τον κίνδυνο της βλάβης της εικόνας της εταιρείας, κάτι το οποίο θα μπορούσε αν δημιουργήσει μια “στρεβλή άποψη” για την Rheinmetal», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας Welt.