ΥΠΑΜ ΕΕ: Στήριξη Ουκρανίας μέσω αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης

Οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την ιδέα αποστολής μιας «υψηλής επιπέδου αποστολής εκπαίδευσης για τον Ουκρανικό στρατό»

8F7F1293 2C14 4327 B040 77163D2FCDF6

Οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την ιδέα αποστολής μιας «υψηλής επιπέδου αποστολής εκπαίδευσης για τον Ουκρανικό στρατό», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο για θέματα άμυνας η οποία πραγματοποιείται στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως σημείωσε, «η Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξή μας και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη», υπενθυμίζοντας πως στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο ΥΠΑΜ της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Όσον αφορά το θέμα της αποστολής εκπαίδευσης της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως καθώς η σημερινή συνάντηση είναι άτυπη δεν αναμένονται αποφάσεις αλλά μια γενική πολιτική κατεύθυνση. «Έχουμε μια διαδικασία, μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, για να καθορίσουμε τους στόχους και τον σκοπό, τη διάσταση και τους πόρους» μιας τέτοιας αποστολής, εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αποστολή αυτή μπορεί να προκαλέσει αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως ήδη η ΕΕ παρέχει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικής βοήθειας και πως ήδη η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη από αυτή τη στήριξη.

Προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, διερωτήθηκε «πώς θα μπορούσαμε να παρέχουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και όχι στρατιωτική εκπαίδευση; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο;».

Υπενθύμισε πως η ιδέα δεν είναι νέα και πως συζητείτο ακόμα και πριν την έναρξη της Ρωσικής εισβολής.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Άμυνας θα είναι και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η στήριξη των κρατών μελών για αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών καθώς η βοήθεια προς την Ουκρανία εξαντλεί τα αποθέματα όπως είπε.

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «παιχνίδια με τον κίνδυνο» (nuclear gambling) της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, προσθέτοντας πως συνεχίζονται τα πλήγματα κατά αμάχων και η βάναυση μεταχείριση των αιχμάλωτων πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ