Ζελένσκι: O Eρντογάν δεν έχει εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε

Εφικτή μια συμφωνία, αλλά Κριμαία και Ντονμπάς είναι αναπόσπαστα κομμάτια της Ουκρανίας

b zelenski

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Τρίτη τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει εκπληρώσει κάποια από τις υποσχέσεις που του έδωσε, ούτε αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας ούτε με τη διαμεσολάβησή του για την απομάκρυνση αμάχων από τις χειμαζόμενες από τη ρωσική εισβολή ουκρανικές πόλεις. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της Ουκρανίας.

Σε μακρά συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε.

«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από κάποιες άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε.

Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ξανά

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε. Σχετικά με ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.

Στον κ. Ερντογάν έστειλε το μπαλάκι της ευθύνης και για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας, λέγοντας ότι εξαρτάται από Τούρκο πρόεδρο που είναι συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να παραλάβει αμάχους από το Μπερντιάνσκ, αλλά όχι από τη Μαριούπολη αφού αυτό δεν είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Τώρα από τον Ερντογάν εξαρτάται να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, που μιλάει με τον Πούτιν. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος που εμποδίζει την πραγματοποίησή της», κατήγγειλε ο Ουκρανός ηγέτης.

Στην Ουκρανία ανήκουν Κριμαία και Ντονμπάς

Σχετικά με τις διαφιλονικούμενες περιοχές στην Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι ανήκουν στην Ουκρανία και πρέπει να παραμείνουν στη χώρα: «Δεν επιτρέπουμε η Κριμαία να γίνει έδαφος άλλης χώρας, γιατί η Κριμαία είναι Ουκρανία. Το ίδιο και η περιφέρεια του Ντονμπάς. Είναι Ουκρανία το Ντονμπάς για όλους εμάς. Είναι μεν κατεχόμενες περιοχές τώρα, αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην Ουκρανία», είπε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος για συμφωνία με τη Μόσχα, λέγοντας πάντως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας. Ως προς το Ντονμπάς, είναι δεδομένο ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία, αλλά «θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που διαφωνούμε», τόνισε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ζελένσκι παραλλήλισε την Ουκρανία του μέλλοντος με το Ισραήλ, χώρα δημοκρατική αλλά με πολύ αυξημένα επίπεδα στρατιωτικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση απειλών: «Δεν μπορώ να πω ότι θα είμαστε μια Ελβετία, με την ουδετερότητά της, στο μέλλον. Όμως σίγουρα θα είμαστε ένα μεγάλο Ισραήλ, με αυξημένη ασφάλεια για να προστατευόμαστε, και με την τελευταία τεχνολογία ασφαλείας», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

‘Αντιμαχόμαστε τον αυταρχισμό’

«Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε αυταρχικό καθεστώς, γιατί αυτό είναι ακριβώς που αντιμαχόμαστε σήμερα. Τώρα έχουμε στρατιωτικό νόμο γιατί είναι επιβεβλημένο, αλλά η δημοκρατία θα επιστρέψει, η δημοκρατία είναι πάνω από όλα», υπογράμμισε.

Σε προσωπικό επίπεδο είπε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η δύναμη με την οποία ο ίδιος εμπνέει καθημερινά τον ουκρανικό λαό, απλώς προσπαθεί να κάνει ό,τι νομίζει σωστό. Τόνισε όμως πως «κάθε ημέρα αισθάνομαι και πιο οργισμένος με όσα βλέπω και ακούω ότι γίνονται, ιδιαιτέρως με όσα είδα στην Μπούτσα».

«Ύστερα από όσα βλέπουμε στην Μπούτσα, η φράση “αποναζιστικοποίηση” ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Τέλος, σχετικά με τον επενακλεγέντα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι αργά ή γρήγορα ο Ούγγρος ομόλογός του θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι υπέρ ή της Ρωσίας ή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: Reuters, Rada, Ukraina 24, 1+1 International