Zodiac: Aνατροπές και εξελίξεις στην υπόθεση του διαβόητου serial killer

Μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα

673ynegi serial killer, Zodiac

Άλλη μια ανατροπή ήρθε αυτή την εβδομάδα στην υπόθεση του κατά συρροήν δολοφόνου «Zodiac», πενήντα χρόνια μετά το τέλος της δράσης του.

Αυτή τη φορά ήταν μια ομάδα ερευνητών που υποστήριξαν ότι είχαν ξεσκεπάσει τον άνδρα που εδώ και μισό αιώνα αποτελεί εμμονή των Αμερικανών, αλλά και των ερασιτεχνών ντετέκτιβ ανά τον κόσμο.

Παρά τον ενθουσιασμό της ομάδας, πάντως, δεν είναι καθόλου αβέβαιο ότι η ταυτότητά του πράγματι αποκαλύφθηκε.

Την Τετάρτη, μια ομάδα τέως αστυνομικών, εισαγγελέων και πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών που αυτοαποκαλείται «Case Breakers» (Λύτες υποθέσεων), ανακοίνωσε ότι έχει ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου που ευθύνεται για τους θανάτους πολλαπλών ανθρώπων στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Τι είναι επισήμως γνωστό για τον Zodiac

Σε περίπτωση που είναι η πρώτη φορά που ακούτε το όνομα του θρυλικού δολοφόνου – και δεν έχετε παρακολουθήσει την ομώνυμη ταινία – ορίστε ποιες πληροφορίες είναι γνωστές για τον αινιγματικό serial killer και τη δράση του.

O Zodiac ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια, από το 1965 έως το 1975 περίπου, και του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν συνελήφθη.

Το ψευδώνυμό του προέκυψε από τον ίδιο, που υπέγραφε με αυτό τις παράξενες επιστολές του προς τα ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα γράμματά του περιλαμβάνονταν και τέσσερα κρυπτογραφημένα μηνύματα, εκ των οποίων μόνο τα δύο θεωρούνται οριστικά λυμένα – με τα άλλα δύο να έχουν απασχολήσει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Είναι βέβαιο ότι έχει διαπράξει πέντε δολοφονίες, όμως ο ίδιος καυχιόταν ότι είχε συνολικά 37 θύματα.
Οι αρχές έχουν ερευνήσει και ανακρίνει κατά καιρούς πολλαπλούς υπόπτους, όμως δεν υπήρξαν ποτέ αρκετά στοιχεία για να οδηγηθούν σε σύλληψη.
Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολιτείες που θεωρούν «ανοιχτή» την υπόθεσή του (δηλαδή, εξακολουθούν να ψάχνουν ενεργά), ενώ για εκείνον έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία και έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ανάμεσα στους υπόπτους ανήκει ο Άρθουρ Λι Άλεν, ο οποίος είχε ανακριθεί πολλές φορές, ενώ πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992. Ωστόσο το DNA του δεν αντιστοιχεί με εκείνο που έχει βρεθεί σε διάφορους τόπους εγκλήματος, ενώ ούτε ο γραφικός του χαρακτήρας έμοιαζε με εκείνον του δολοφόνου. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά του δεν αντιστοιχούσαν στο μοναδικό σκίτσο του Zodiac που έχουν στα χέρια τους οι αρχές.

Ωστόσο, καθώς αρκετές μαρτυρίες τον ενοχοποιούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο ο Ρόμπερτ Γκρέισμιθ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς για το θέμα, όσο και ο Ντέιβιντ Φίντσερ, σκηνοθέτης της εξαιρετικής ταινίας «Zodiac» είδαν στο πρόσωπό του τον κατά συρροήν δολοφόνο.

Ανάμεσα στα θύματα του Zodiac συγκαταλέγονται δύο νεαρά ζευγάρια που βρέθηκαν νεκρά μέσα στα αυτοκίνητά τους, με ένα χρόνο απόσταση μεταξύ τους (1968 και 1969), σε απομονωμένες τοποθεσίες όπου είχαν μεταβεί για να ερωτοτροπήσουν. Από το δεύτερο ζευγάρι, ο άνδρας, Μάικλ Μεζό, επιβίωσε και έδωσε την πρώτη περιγραφή του Zodiac που οδήγησε και στη δημιουργία του σκίτσου του.
Σύμφωνα με τον Μεζό πρόκειται για έναν λευκό άνδρα, κανονικού αναστήματος και βάρους 90 έως 100 κιλών, με κοντά, ανοιχτόχρωμα και σγουρά μαλλιά.
Ο Zodiac ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες μέσω επιστολών που απέστειλε σε εφημερίδες του Σαν Φρανσίσκο.

Τον Οκτώβριο του 1969 δολοφόνησε και το τέταρτο θύμα του, τον οδηγό ταξί Πολ Στάιν, με μάρτυρες δυο αγόρια που συμπλήρωσαν την περιγραφή του Μεζό.

Δυο ημέρες αργότερα, η εφημερίδα San Francisco Chronicle έλαβε επιστολή του Zodiac που περιείχε ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του Στάιν.

Μέσα σε ένα χρόνο ανακρίθηκαν περίπου 2.500 ύποπτοι, όμως δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για κάποια σύλληψη.

Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα

Αυτό που έκανε τον Zodiac τόσο διάσημο ήταν χωρίς αμφιβολία η επιλογή του να δημιουργήσει κρυπτογραφημένα μηνύματα. Το πρώτο εξ αυτών, που αποτελούνταν από 408 χαρακτήρες, ήταν χωρισμένα σε τρία τμήματα, καθένα εκ των οποίων απεστάλη και σε μια διαφορετική εφημερίδα, με την απαίτηση να δημοσιευθεί στο πρωτοσέλιδό της, με την απειλή ότι διαφορετικά «θα περνούσε όλο το σαββατοκύριακο σκοτώνοντας μοναχικούς ανθρώπους τη νύχτα, στη συνέχεια θα συνέχιζε να σκοτώνει, μέχρι να καταλήξει με μια ντουζίνα ανθρώπους».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι αν η αστυνομία κατάφερνε να «σπάσει» τον κώδικα, θα μπορούσε και να τον εντοπίσει.

Στις 8 Αυγούστου 1969, ο Ντόναλντ και η Μπέτι Χάρντεν στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας, κατάφεραν να σπάσουν ένα μέρος από το κρυπτογράφημα 408. Περιείχε ένα μπερδεμένο μήνυμα, στο οποίο ο δολοφόνος είπε ότι έκανε συλλογή από σκλάβους για τη μετά θάνατον ζωή. Κανένα όνομα δεν εμφανίζεται στο αποκωδικοποιημένο κείμενο, ενώ ο δολοφόνος είπε ότι δεν θα δώσει την ταυτότητά του, επειδή θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τη συλλογή του.
Στις 8 Νοεμβρίου του 1969 έστειλε μια κάρτα μ’ ένα νέο κρυπτογράφημα από 340 χαρακτήρες. Στις 9 Νοεμβρίου έστειλε μια μακροσκελή επιστολή, ειρωνευόμενος την Αστυνομία, αφού, όπως υποστήριζε, αν και μίλησε με δυο αστυνομικούς, 3 λεπτά μετά τη δολοφονία του Στάιν, αυτοί στάθηκαν ανίκανοι να τον «καταλάβουν».
Ο Zodiac συνέχισε την επικοινωνία με την Αστυνομία μέσω του Τύπου και το 1970. Μάλιστα, στις 20 Απριλίου του 1970 ταχυδρόμησε μια ευχετήρια κάρτα, που έγραφε: «My name is _____, «ακολουθούμενο από έναν γρίφο 13 χαρακτήρων. Από αυτό το γράμμα και μετά, κάθε γραπτή του επικοινωνία με την Αστυνομία περιλάμβανε και το «σκορ» του μεταξύ τους «αγώνα».

Ήταν 24 Απριλίου του 1974, όταν ο Zodiac έστειλε την τελευταία του επιστολή στις εφημερίδες. Συγκεκριμένα, ο Ζόντιακ έγραψε: Αγαπητέ εκδότη, «Σας ομιλεί ο Ζόντιακ, είμαι εδώ μαζί σας. Πες στον Χερμπ Κάεν ότι είμαι εδώ, πάντα ήμουν εδώ. Αυτό το γουρούνι ο Τόσκι είναι κάλος, άλλα εγώ είμαι πιο έξυπνος και καλύτερος, θα κουραστεί γι’ αυτό αφήστε με ήσυχο. Περιμένω μια καλή ταινία για έμενα. Ποιος θα παίζει έμενα. Έχω τον έλεγχο όλων των πραγμάτων πλέον».

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση

Η Αστυνομία επιμένει ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ενώ μέχρι και σήμερα λαμβάνει συχνά πληροφορίες γύρω από αυτή, μεταξύ άλλων και από ανθρώπους που πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Οι Case Breakers υποστηρίζουν ότι έχουν νέα αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες που υποστηρίζουν τη θεωρία τους, ότι πίσω από τις δολοφονίες κρύβεται ένας βετεράνος της αεροπορίας που πέθανε το 2018.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε διαλευκάνει την υπόθεση», δήλωσε ο Τομ Κόλμπερτ, ένα μέλος της ομάδας, στη San Francisco Chronicle.

Το FBI και το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκαν να σχολιάσουν ευθέως την ανακοίνωση, όμως τόνισαν ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

«Η έρευνα του FBI για τον Δολοφόνο Zodiac παραμένει ανοιχτή και ανεπίλυτη. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης φύσης της έρευνας, και λόγω του σεβασμού μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω πράγματα αυτή τη στιγμή», δήλωσε το γραφείο του FBI του Σαν Φρανσίσκο σε ανακοίνωσή του.

Οι Case Breakers από την πλευρά τους ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι στηρίχτηκαν εν μέρει σε φωτογραφίες του υπόπτου στις οποίες είναι εμφανείς ουλές στο μέτωπό τους που ταιριάζουν με εκείνες που εμφανίζονται σε σκίτσο της Αστυνομίας. Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι το όνομα του υπόπτου μπορεί να εντοπιστεί σε αναγραμματισμούς που απέστειλε ο Zodiac.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι ο δολοφόνος φέρει την ευθύνη και για τη δολοφονία της Τσέρι Τζο Μπέιτς στο Ρίβερσαϊντ το 1966, μια πεποίθηση που είχε εκφράσει στο παρελθόν και το FBI σύμφωνα με υπόμνημα της υπηρεσίας που παρουσίασε η ομάδα. Η τοπική Αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι είναι βέβαιο πως η δολοφονία της Μπέιτς δεν συνδέεται με τον Zodiac.
Το 2020 ομάδ α ειδικών «έσπασε» τον κώδικα μηνύματος που απέστειλε ο Zodiac το 1969 στη San Francisco Chronicle, αν και η Αστυνομία δήλωσε ότι αυτό δεν τους έφερε ποιο κοντά στην πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου.
«Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ προσπαθώντας να με συλλάβετε», ανέφερε το μήνυμα. «Δεν φοβάμαι τους θαλάμους αερίων επειδή θα με στείλουν πιο γρήγορα στον παράδεισο, επειδή τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλεύουν για μένα».

Η σύλληψη του Δολοφόνου της Χρυσής Πολιτείας (Golden State Killer), που εντοπίστηκε το 2018 από ερευνητές που χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες αναζήτησης γενεαλογικού δέντρου για να συνδέσουν έναν συνταξιούχο αστυνομικό με φόνους και δολοφονίες που είχαν πραγματοποιηθεί δεκαετίες νωρίτερα, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι ο Zodiac θα μπορούσε επίσης να εντοπιστεί.

Όμως σε αντίθεση με τη δική του περίπτωση, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο DNA του Zodiac. Η Αστυνομία κατάφερε να δημιουργήσει ένα μερικό γενετικό προφίλ εξετάζοντας το σάλιο ενός γραμματοσήμου σε μια επιστολή του δολοφόνου, όμως μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για να αποκλείσει υπόπτους.

Με πληροφορίες από Guardian

in.gr