1,5 εκατομμύριο ευρώ από εισπράξεις για πρόστιμα σ’ ένα δίμηνο

Σε ποια περιοχή εισπράχθηκαν τα περισσότερα

money euro εισπράξεις, Πρόστιμα, χρήματα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ οι εισπράξεις από την εκτέλεση ενταλμάτων προστίμου σ’ ένα δίμηνο, αφ’ ότου ετοίμασε σχετική έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής αναδεικνύοντας το πρόβλημα και μετά από οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης για εντατικοποίηση των προσπαθειών. 

Φαίνεται ότι ο διορισμός συντονιστή που παρακολουθεί τη διαδικασία εντοπισμού και εκτέλεσης των ενταλμάτων αποδίδει, αφού από τις 25 Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκαν 10.125 εντάλματα και εισπράχθηκαν 1.629.079 ευρώ, ποσό που θεωρείται αρκετά σημαντικό σε σχέση με αυτά που εισπράττοντο κατά το προηγούμενο διάστημα. Αυτό έγινε κατορθωτό μετά την αλλαγή των διαδικασιών εντοπισμού ενός προσώπου, αλλά και την εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε ένας οφειλέτης που έχει χρήματα αλλά απέφευγε να πληρώνει τα πρόστιμά του ή τις κοινωνικές του ασφαλίσεις, τώρα πείθεται και το πράττει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή εταιρείας που σήμερα εκτελεί μεταξύ άλλων και rapid test, η οποία κατέβαλε το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ με μια δόση, για καθυστερημένες κοινωνικές ασφαλίσεις που αφορούσαν το προσωπικό της.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Στατιστικής της Αστυνομίας, τα περισσότερα εντάλματα εκτελέστηκαν από τον Ουλαμό Εκτέλεσης Ενταλμάτων στη Λεμεσό, ενώ τα περισσότερα χρήματα εισπράχθηκαν στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό εκτελέστηκαν στο τελευταίο δίμηνο αφότου άλλαξαν οι διαδικασίες, 3.644 εντάλματα και εισπράχθηκαν 429.038 ευρώ, στη Λευκωσία εκτελέστηκαν 2.548 εντάλματα και εισπράχθηκαν €523.861, στη Λάρνακα 1.689 εντάλματα που αφορούσαν 104.522 ευρώ, στην Πάφο εκτελέστηκαν άλλα 1.599 εντάλματα για το ποσό των €269.691 και στην επαρχία Μόρφου εκτελέστηκαν 117 εντάλματα για το ποσό των €31.478. Όλα τα εντάλματα αφορούν είτε καταδίκες από τροχαία αδικήματα, είτε εισφορές για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Αναμένεται ότι τώρα τις γιορτές οι ενέργειες των τοπικών Ουλαμών θα ατονήσουν για ευνόητους λόγους και στη συνέχεια θα επαναρχίσουν δυναμικά, ώστε να εντοπιστούν πρόσωπα που για χρόνια κατάφερναν να εκφεύγουν του εντοπισμού και κατά συνέπεια της πληρωμής των οφειλών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έμφαση θα δοθεί και σε εταιρείες που οφείλουν σημαντικά ποσά και άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται, ωστόσο αποφεύγουν την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων των υπαλλήλων τους ή τυχόν προστίμων. Παράλληλα, υπάρχουν άτομα γνωστά στην κοινωνία που μέχρι τώρα για διάφορους λόγους δεν προσεγγίζονταν καν από τους αστυνομικούς για να τους ζητηθεί να καταβάλουν τα πρόστιμα στα οποία καταδικάστηκαν από δικαστήρια, γι’ αυτό και θα καταβληθούν προσπάθειες να το πράξουν τώρα.

philenews.com