Κυπρος

2000 «παράνομοι κτηματομεσίτες» δρουν στα κατεχόμενα – Πώς λειτουργεί το «σύστημα»

Την αποκάλυψη ότι υπάρχουν γύρω στις 2,000 παράνομοι κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα έκανε ο «πρόεδρος» της «ένωσης κτηματομεσιτών», μιλώντας στο Kibris TV, ενώ αναφέρθηκε και σε περίπου άλλους 300 «εγγεγραμμένους» κτηματομεσίτες που προβαίνουν σε πωλήσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τ/κ εφημερίδα Kibris και μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Σουνγκιούρ, στρέφοντας τα πυρά του στο κατοχικό καθεστώς, το κατηγόρησε πως ευθύνεται για την υποχώρηση που προκάλεσαν στον τομέα της αγοράς ακινήτων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που έγιναν από πλευράς του.

Όπως είπε σταμάτησε το 40% των πωλήσεων ακινήτων και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις θα μειωθούν ακόμα πιο πολύ.

Μιλώντας στο Kıbrıs TV, ο Σιουνγκιούρ είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και έκανε λόγο για ύπαρξη «σπεκουλαδόρων» στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο.

«Εκείνοι που κάνουν ουσιαστικά την αγορά είναι οι σπεκουλαδόροι», υποστήριξε και εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα.

Είπε ότι κάποιος σπεκουλαδόρος πηγαίνει σε έναν μεγάλο εργολάβο, του δίνει χρήματα και του ζητά να του φτιάξει 100 κατοικίες, χωρίς να γράψει όνομα και ημερομηνία πώλησης, ούτε και να ανακατευτεί στην πώληση. Του αναφέρει επίσης ότι αν υπάρχει διαφορά στο ποσό που θα καταβάλει εκείνη την ημέρα και στο ποσό που θα το πουλήσει, θα την πληρώσει ο ίδιος, όπως και τον τόκο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των σπιτιών που πωλούνται είναι ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Μπορεί να υπάρξει κρίση στις οικοδομές και οι άνθρωποι να μην μπορέσουν να πληρώσουν. Εδώ ουσιαστικά αναλαμβάνουν ρίσκο οι χρηματοδότες», ανέφερε και παραπονέθηκε για το 12% που επιβάλλεται ως φόρος στις αγορές ακινήτων από ξένους, υποστηρίζοντας ότι ενώ πήγαιναν προς την ορθή κατεύθυνση τα πράγματα στον τομέα, λήφθηκαν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ιρανοί που κάνουν τους κτηματομεσίτες 

Στη συνέχεια, ο Σιουνγκιούρ ανέφερε πως «όταν ξένες εταιρείες αγοράζουν περιουσίες από ορισμένες εταιρείες, μπορούν να παίρνουν προμήθεια μέχρι και 28%. Όμως έστω και ένας από τους δικούς μας κτηματομεσίτες δεν μπορεί να πάρει πάνω από 10%, διότι υποχρεούται να τα κάνει όλα ενημερώνοντας, κόβοντας απόδειξη, εγγράφοντάς τα και κάνοντας ασφάλεια. […] Έχουμε περίπου 300 μέλη, όμως υπάρχουν και περίπου 2,000 άτομα που κάνουν παράνομα τον κτηματομεσίτη. […] 18 Ιρανοί κτηματομεσίτες που δεν είναι πολίτες έκαναν  πρωτόκολλο”.

Περιέγραψε πως “έρχεται ένας Ιρανός στην “ΤΔΒΚ” και αν δεν προχωρήσει η διαδικασία μέσω τους, αποφάσισαν να υποβάλλουν παράπονο στους αρμόδιους στο Ιράν. Αυτό διέρρευσε σε εμάς και το αναφέραμε, το διαβιβάσαμε στους αρμόδιους, όμως ακόμα δεν έγινε τίποτα».

Πηγή: ΓΤΠ

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024